Redactieblog

2 reacties

Sterk valt omhoog

“Hoe meer zeggenschap, hoe meer melkgeld”, zegt Theunis Sterk, voorzitter van de coöperatie Delta Milk. Was het maar waar.

Ik begrijp niet hoe Sterk tot deze uitspraak komt. Hij is een paar jaar succesvol met Delta Milk, die een goede melkprijs uitbetaalt. Dat vindt plaats in een markt waarin alle melkprijzen zijn gestegen. Zelfs DOC kan weer meekomen. De 8 cent, die ze nog achter zijn op FrieslandCampina, wordt echter niet ingehaald.

Schaatsen met de wind in de rug is gemakkelijk. Dat hebben de bestuurders van Delta Milk de afgelopen jaren kunnen ervaren. Dat betekent nog niet dat ze met tegenwind ook kunnen winnen. Daarom is de uitspraak van Sterk ondoordacht en misleidend.

Hij denkt dat meer boereninspraak hogere melkprijzen oplevert.

Waarom zijn dan alle kleine coöperaties met veel inspraak in Nederland verdwenen? Bestaan succesvolle zuivelcoöperaties als Rouveen en Cono bij de gratie van veel inspraak? Ik dacht het niet. Daar draait het om goede directeuren, die visie hebben en gaten in markt weten te vinden. Ik herinner me nog dat de vorige directeur van de Cono – voorganger van de huidige – werd afgedankt. Omdat de melkprijs achterbleef.

Dat is wat een boerenbestuur moet doen. De juiste mensen op de juiste plaats zetten. Want vergeet het maar dat een boerenbestuurder verstand heeft van nationaal en internationaal zakendoen. Daar heeft hij niet voor geleerd. Net zoals de leden, waar je ook niet van kunt verwachten dat die een zuivelonderneming kunnen runnen.

Daarom ben ik het oneens met Sterk. Zeggenschap heeft niets met de melkprijs te maken. Overleg en het samen voor de coöperatie staan, dat wel. Sterk maakt de indruk van een omhooggevallen bestuurder. Dat is gevaarlijk voor Delta Milk. Hoogmoed komt namelijk voor de val.

Laatste reacties

  • Pieter P.

    De tijd zal het leren of Sterk zijn hand heeft overspeeld. Op dit moment draait Delta Milk voortreffelijk en de boeren hebben het gevoel dat ze er echt bij horen. Dat is niet het geval bij FrieslandCampina. Ondanks de goede melkprijs is er een groot aantal ontevreden leden. Vooral vanwege de koele wijze van communiceren. Dan is zeggenschap zoals Sterk het wil een verademing. Met Vergaderboer betwijfel ik trouwens of dat veel invloed heeft op de melkprijs. Die zal uit de markt moeten komen.

  • agratax1

    Misschien kan een co-op als Delta Milk, die zo ik begrijp uit het verhaal klein is en dus de inspraak eenvoudig kan regelen, door deze inspraak in staat de geld slurpende bureaucratie buiten zijn deur te houden. Dit levert so wie so geld, dat de melkprijs positief beïnvloedt en voorkomt veel ergernis bij de leden / leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.