Commentaar

5 reacties

Slachtoffers en Oostvaarderswold

Flevoland zoekt de slachtofferrol nu het Oostvaarderswold is afgeblazen door de Raad van State.

Gedeputeerde Staten klagen dat ze een strop hebben van vele miljoenen euro’s. Dat is vanuit hun positie begrijpelijk, maar niet terecht. Toen het Rijk in 2010 de handen van de prestigieuze verbindingszone aftrok, ging het provinciebestuur er willens en wetens mee door. Toen al met het argument dat de kosten al gemaakt waren. Eigenlijk ligt de fout dus al eerder, in een te weinig zakelijke opstelling van de provincie. Op basis van – achteraf gezien – zachte toezeggingen van het rijk zijn miljoeneninvesteringen gedaan. Toen Den Haag niet meer wilde betalen, zat Lelystad met de rekening.
Hoe dan ook, de kosten zijn al gemaakt, de uitspraak van de Raad van State verandert daar niks aan. Wel blijkt nu dat ze voor niks zijn gemaakt, maar dat is iets anders. Overigens zit er financieel een gunstige kant aan. Een agrarische bestemming betekent economische activiteit. Alle mooie berekeningen over economische waarde van natuur ten spijt, de economische opbrengst van een ecologische verbindingszone is nogal onzeker. Tenzij je die volzet met bungalows en friettenten – maar dat was niet de bedoeling.
Als er al slachtoffers zijn, dan zijn dat de inwoners van Flevoland en de boeren in het gebied – zowel diegenen die zich onder dreiging van uitrookbeleid lieten uitkopen, als diegenen die jarenlang onder de schaduw van een omstreden plan moesten leven.

Laatste reacties

 • henksjaanvandijk1

  De plannen voor het Oostwaarderswold waren veel te groot opgezet en de provincie is veel te hard van stapel gelopen. Het was een onverantwoord plan. Gelukkig heeft het gezond verstand de overhand gekregen.De provincie zit nu met de problemen, maar ook de burgers zullen de financiele schade ondervinden van het overmoedige beleid van de provincie.
  Henk

 • minasblunders1

  Problemen? Dergelijk wanbeleid wordt tegenwoordig toch beloond met een flinke bonus?

 • Mels

  Wat nou financiele strop,dat land verkoop je weer en de gemaakte kosten voor de plannen kort je op de onnozele verzinners van dit soort plannen,moet je opletten hoe snel deze grappen tot het verleden behoren.

 • Peter1125

  dat zal ze leren!

 • jan10

  Prima geschreven Johan!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.