Commentaar

Schijnbaar tegenvallend resultaat

Het klinkt wat zuur om te constateren dat FrieslandCampina een minder goed resultaat heeft bereikt dan verwacht.

Het voelt alsof het nog beter had gekund, maar dan wordt te weinig rekening gehouden met het feit dat de leden over 2011 al een heel hoog voorschot hebben ontvangen. Er wordt dan ook onderschat hoe moeilijk het is om de fors hogere grondstofprijzen door te berekenen aan de consument.
FrieslandCampina heeft het dus eigenlijk heel goed gedaan. Het jaar 2011 was een behoorlijk turbulent jaar, zowel in economisch als in politiek opzicht.
Wel lijkt duidelijk dat de zuivelgigant tegen grenzen aanloopt. Met name in Europa. Daarom is het ook logisch dat het bedrijf nieuwe afzetmarkten aanboort op de Balkan en op de Filipijnen. Mogelijk neemt FrieslandCampina in de loop van 2012 of 2013 nog een paar bedrijven over.

De directie geeft aan dat ze met name op zoek is naar afzetkanalen waarmee veel volume kan worden weggezet. Dat is ook hoognodig met de wetenschap dat de leden de komende jaren veel meer melk gaan produceren.
Groeimogelijkheden door het nog verder tot waarde brengen van de bestaande kilo’s blijven er ook. Babyvoeding en hoogwaardige industriële ingrediënten blijven enorm in trek, al zal het moeilijk zijn om het resultaat van de groep ingrediënten over 2011 te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.