909 x bekeken 3 reacties

Nederland wekt woede Brussel om blokkades Oost-Europeanen

Als één van de ’founding fathers’ van de EU is Nederland altijd een warm voorstander geweest van Europese integratie. Maar door de recente houding ten opzichte van Roemenië en Bulgarije dreigt het kabinet zicht te isoleren.

Hoewel het zeer ongebruikelijk is dat regeringsleiders door het Europees Parlement (EP) worden gesommeerd om tekst en uitleg te komen geven over binnenlands beleid, gebeurde dat dit jaar al twee keer. In januari verscheen de Hongaarse premier Viktor Orbán in de plenaire zaal in Straatsburg en gisteren ging Mark Rutte te biecht bij voorzitter Martin Schulz. Aanleiding voor dat laatste bezoek: het ’Polenmeldpunt’ van gedoogpartner PVV.
De Nederlandse opstelling inzake Oost-Europa wekt steeds meer wrevel in Brussel. Op verschillende manieren werpt het kabinet hindernissen op voor de nieuwe lidstaten en dat wordt gezien als strijdig met de Europese gedachte. Behalve het parlement zijn ook de Commissie en een aantal lidstaten boos op Rutte. EU-diplomaten zouden zelfs al hebben gewaarschuwd voor wraakacties op andere dossiers.
Wat is er aan de hand? Het begon halverwege vorig jaar toen minister Henk Kamp (Sociale Zaken) bekendmaakte geen terwerkstellingsvergunningen meer te zullen afgeven voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Het EP toonde zich verbolgen, maar kon niets doen; zolang de twee landen niet zijn toegetreden tot de Schengenzone zijn dergelijke blokkades toegestaan.
Uitgerekend over dat onderwerp gaat het volgende geschil met Brussel. Want hoewel Sofia en Boekarest aan alle voorwaarden voldoen voor de opheffing van de grenscontroles weigert Nederland als enige lidstaat daarmee akkoord te gaan. Onder druk van de PVV heeft Rutte aanvullende eisen gesteld: de twee landen moeten harder optreden tegen misdaad en corruptie.
Gisteravond hebben de EU-regeringsleiders op een top in Brussel opnieuw over de kwestie gesproken. Kort voor het sluiten van deze krant werd bekend dat er een compromis in de maak was. Besloten zou zijn om in september het licht op groen te zetten als dan uit onderzoek blijkt dat de Roemenië en Bulgarije voldoende voortgang hebben geboekt met de aanpak van criminaliteit.
En dan is er dus nog het Polenmeldpunt. Brussel wil dat Rutte daar afstand van neemt, maar dat heeft hij vooralsnog niet gedaan. Parlementsvoorzitter Schulz hield de premier gisteren voor dat hij op twee borden tegelijkertijd schaakt; enerzijds heeft hij de PVV nodig voor een meerderheid, anderzijds zegt hij niets te maken te hebben met die partij. Deze week is ook minister Gerd Leers (Immigratie) naar Polen afreist om één en ander recht te praten.
Strikt juridisch is er met de Nederlandse opstelling niets mis. Het kabinet handelt binnen de kaders van de Europese afspraken. Toch vreest CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, en met hem vele anderen, dat op deze wijze veel krediet wordt verspeeld in Brussel. Rutte zal dan ook de nodige stuurmanskunst moeten tonen om te verhinderen dat zijn verzet meer schade oplevert dan het voorkomt.

Laatste reacties

 • Noordam2

  rutte hoeft helemaal niet meer stuurmanskunst te tonen. de EU is al op sterven na dood en door toetreding van nog meer oosteuropese landen (profiteurs) en dan druk ik me nog netjes uit, is het alleen maar goed om de huidige standpunten te herhalen en vast te houden
  als Jeroen en zijn gelijkgestemden soms in de veronderstelling zijn dat nederland alleen staat moeten zij zich maar eens op de hoogte stellen van de politiek in bv Frankrijk
  rutte en zijn gedoogpartners moeten gewoon standhouden

 • Spotvogel

  Lekker solidair Europees standpuntje Noordam. Voorlopig werken die Poolse vrouwen en mannen zich hier wel de pleuris op velden en in kassen en stallen en slachterijen voor een meer dan schandalig hongerloontje. Als jij dat normaal en menselijk vindt dan moet jij je ogen en oren van het hoofd schamen. Maar ik weet onderhad wel dat de Nederlandse agri-wereld vergeven is van tendenzen waar een beschaafd land zich feitelijk van zou moeten distanciëren. WIJ onderhouden jullie verdomme al vanaf 1950 door al die volstrekt krankjoreme landbouwsubsidies. Hoog tijd dat jullie je eigen box gaan ophouden. De Poolse en andere Europese weerknemers doen dat al van hun wieg tot het graf!

 • Noordam2

  spotvogel, niets ten nadele van immigranten die hier komen om wat bij te verdienen, hulde !!!!!!!! maar jij weet net zo goed als ik wat ik bedoel met controle aan de grenzen, dat raakt ons allemaal
  wat betreft die subsidies, ik heb ze liever niet want dat geeft ons weliswaar meer fluctuatie maar gemiddeld veel hogere prijzen, marktwerking heet dat!!!!!!!!!! de regeringen hebben juist die subsidies ingesteld om overschotten te creeeren en zodoende lage prijzen voor voedsel
  dat geeft een rustig beeld bij de consument en de lonen!!!!
  misschien zie jij het anders maar helemaal ongelijk kun je me moeilijk geven

Of registreer je om te kunnen reageren.