Commentaar

1073 x bekeken 4 reacties

Mestverwerking en wensdenken

Volgens het mestplan van Bleker moeten overschotbedrijven vanaf volgend jaar mest verwerken. Er is nu een half jaar verstreken en er is nog amper iets zichtbaars gebeurd.

Een van de pijnpunten is de wens van de Tweede Kamer, sinds deze week gesteund door het CDA, dat de verplichting niet hoeft te gelden voor veehouders die in hun nabije omgeving de mest zelf af weten te zetten.
Dat is een sympathieke versoepeling, die voorkomt dat boeren in extensieve gebieden moeten bloeden voor de problemen van intensieve overschotgebieden. Volgens tegenstanders, waaronder LTO, wordt hiermee de aanvoerzekerheid van de verwerkers ondergraven.
Het toont hoe zwak de onderbouwing is van het mestplan dat gedwongen inkrimping van de veestapel moet voorkomen. Als mestverwerking alleen mogelijk is bij gedwongen winkelnering, is er reden voor scepsis. Die redenen zijn er toch al. Zo is bewezen goed werkende en betaalbare techniek nog niet in gebruik. Gedachte is dat die er vanzelf wel komt als er maar genoeg druk op de ketel staat.
Een andere roze wolk is het idee dat Europa mineralenconcentraten zal erkennen als ’groene kunstmest’, én zal toestaan dat verwerkte mest onder de derogatie zal vallen – twee Nederlandse ’trucjes’ om meer mest op een hectare te krijgen dan de EU wil. Het recente bezoek van commissaris Potocnik geeft weinig hoop dat dit lukt. Met wensdenken is het mestprobleem niet opgelost. Terecht aarzelen ondernemers erin te investeren.

Laatste reacties

 • poldes

  Als onze mest bij ons bijna als afval beschouwt mag worden en daarom verantwoordt afgezet moet worden.
  En Europa proberen te vertellen als deze verwerkt is in een fabriek ,het een soort kunstmest is.
  Wij zullen maar afwachten.
  Ik heb begrepen dat er ook nog wat lachgas in deze mest zit.
  Dit kan levensgevaarlijk zijn.
  Onze grond doet het er beter van als van kunstmest.

 • jongemelkveehouder

  Johan, lees jezelf eerst beter in in de mestproblematiek van de agrarische sector, en geef dan commentaar met wat meer inhoud. Van de zijkant alles met mooie woorden afkraken en geen verbeterpunten kunnen noemen is heel gemakkelijk. LTO neemt het voortouw om het probleem van mestoverschot en daardoor mogelijk de laatste periode van derogatie op te lossen. LTO lijkt met succes de hele sector in beweging te krijgen.

  Vooral 'het trucje om meer mest op de gronden te krijgen' is het meest logische idee met boerenverstand om NIET meer stikstof en fosfaat via de mest AF te voeren, en met kunstmest weer AAN te voeren.

  Ik snap wel dat je als blogger wat moet overdrijven om interessant te blijven. Maar zulke negatieve stemmingmakerij kan de sector momenteel absoluut niet gebruiken.

 • Sjaak

  Vind het een goed artikel! De inhoud geeft gedetailleerd de problematiek weer van de zogenaamde ''ontlastende'' mestverwerking.
  Er zijn hierover al verschilende artikelen geschreven, door meerdere auteurs. Waarschijnlijk zal het op de redaktie ook wel eens broeierig zijn, als hierover gediscussieerd wordt, net als hier...;)

  Hoewel de verhitte sfeer te begrijpen is, lost ook dit niets op. Het probleem is nu eenmaal precies, zoals beschreven staat. Dat zijn de feiten!
  Echter, wat wij boeren schijnbaar nog moeten leren, is te gaan denken als ondernemers en deze problematiek als een uitdaging zien met een juiste realiteitszin. Dat wil zeggen, dat als het financieel, economisch en maatschappelijk niet haalbaar is om tot een juiste mestverwerking te komen, dan is het ook helemaal niet interessant om die mest te produceren....Kijk, en dan is het mestprobleem opgelost, eindelijk, na 30 jaar stront smijten naar elkaar...;)

 • Ron Green

  De afnemende bodemvruchtbaarheid en het dalende percentage organische stof in de meeste landbouwgronden, roepen om stalmest om het tij te keren.
  Helaas is het voor boeren financieel en economisch (nog) niet haalbaar om in de bodem te investeren. Dus exporteren die stront of in de krachtcentrale verbranden, dat levert geld op en nog slechtere grond.

Of registreer je om te kunnen reageren.