Redactieblog

1 reactie

Klikspaan

Klikken hoort niet. Tenminste, zo heb ik dat als kind geleerd. Als volwassene is het niet meer zo simpel.

Klikken heeft nog steeds een negatieve klank, maar wordt tegelijkertijd volop gestimuleerd. De overheid heeft baat bij klikkers. Er zijn allerlei kliklijnen die een groot succes zijn. Denk aan Meld Misdaad Anoniem.
Ook op fiscaal gebied wordt er volop geklikt. Vooral oud-werknemers en ex-partners zijn dankbare informatiebronnen voor de fiscus. Maar dit is niet alles, er wordt soms ook betaald voor informatie.
Het is een toenemende trend bij (ex-)bankmedewerkers om met een stickje vol met namen en banksaldi van (zwart)spaarders naar de fiscus toe te stappen. De Nederlandse, Duitse en Franse belastingdiensten betalen grif voor deze kostbare gegevens. De beloning is afhankelijk van wat de extra informatie oplevert.
Zo ook voor gegevens van de Rabobank te in Luxemburg. De gegevens van naar schatting ongeveer 400 klanten van deze bank zijn in 2009 doorgespeeld naar aan de fiscus. Met als gevolg veel onrust en reuring onder de 400 'slachtoffers'. Een aantal advocaten en belastingadviseurs wrijven zich in de handen. Werk genoeg voorlopig!
Kan de (ex-)bankmedewerker nu rustig gaan slapen en met de opbrengst een rustig leven gaan leiden? Nee, dat zeker niet. De geheimhoudingskamer (prachtig woord overigens) van de rechtbank in Arnhem heeft namelijk beslist dat zijn naam openbaar gemaakt moet worden. En dat wil hij niet! Hij is bang dat een aantal boze spaarders hem een kopje kleiner wil maken.
Vooralsnog weigert de fiscus om deze uitspraak van de rechter uit te voeren. Er is hoger beroep aangetekend. In ieder geval zal de klikkende bankier niet echt rustig meer slapen na deze uitspraak. Misschien had hij zich toch beter de inhoud van het aloude kinderversje moeten realiseren voordat hij zijn kostbare informatie verkocht.
Klikspaan, boterspaan...

Eén reactie

  • agratax1

    Voor mij is de vraag; 'Waarom klikt men anoniem?' Verder begint ons land te lijken op het oude communistische blok, waar klikken en verlinken een daad van GOED burgerschap was. Het leverde de klikker een Wit Voetje op bij de regenten en dus meer kans op een beter leven. Zou dat in het 'democratische' Nederland ook zo zijn of worden?? Heb je iets te melden doe dat dan met open vizier.

Of registreer je om te kunnen reageren.