Commentaar

2 reacties

Gunfactor

Beleid moet helder, rechtvaardig en consequent zijn. Dit uitgangspunt geldt op alle niveaus, van gemeente, Rijk tot Europa.

Tegelijkertijd zijn de omstandigheden en condities nergens gelijk, en kan eenzelfde regeling verschillend uitpakken. Maatwerk biedt uitkomst, maar houdt het risico van enorme bureaucratische rompslomp in.

Politici komen veelal uit op een ‘onwerkbare’ middenweg: een strakke algemene regeling maar mét uitzonderingen. Hoe tegenstrijdig het wellicht klinkt, maar voor Nederlandse boeren zou zo’n halfwas regeling voor natuurbeheer goed uitkomen.

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil het beleid vanaf 2014 vergroenen. Elke boer die subsidie ontvangt, moet ten minste 7 procent van zijn areaal braak leggen. Het is een eenvoudige eis en makkelijk controleerbaar. Echter de uitwerking verschilt enorm. In Frankrijk of Italië grenst altijd wel een kreekje of bosschage aan het perceel. In Nederland is grond schaars, en gaat de eis rechtstreeks ten koste van de opbrengst.

Voorzitter Sjaak Hoogendoorn van boerennatuurvereniging Water, Land en Dijken pleit in Boerderij Weekend voor regionaal maatwerk. Volgens dit principe legt niet elke boer grond braak, maar kies je per regio de beste plek. Deze optie kan ook een oplossing inhouden voor het bescheiden budget voor collectief agrarisch natuurbeheer.

Staatssecretaris Henk Bleker van ELI gaat zich in Brussel sterk maken voor flexibiliteit en een andere verdeling van de subsidiepotjes. De vraag is of andere lidstaten Nederland deze flexibeler invulling gunnen. Nederland staat er in Europa niet zo best op. Bleker zelf lapt in het Hedwige-dossier afspraken aan zijn laars. Collega Jan Peter de Jager heeft met zijn harde opstelling in de eurocrisis evenmin vrienden gemaakt. Politieke onderhandelingen zijn niet altijd transparant en logisch. In het spel speelt de ‘gunfactor’ een grote rol. Nederland moet die term snel opnieuw uitvinden.

Laatste reacties

  • agro1

    prima actie van Ziezolos, minder beteelbaar oppervlak, minder opbrengst, hogere pryzen, prima commissaris, die heeft het boerenhart op de juiste plaats!!!!!

  • denker123

    In de wereld van landbouwcommissaris Ciolos zijn blijkbaar de biobrandstoffen afgeschaft ,of toch de subsidie daarop en als de subsidie stopt is het in de praktijk ook afgeschaft. Maar als men ziet dat Duitsland na de kernenergie uitstap nog volop subsidie geeft op voedselgewassen in vergisters gooien en ethanol uit tarwe maken .Maar nu de Duitsche oplossing voor de Europese schuldencrisis ,nu de oplossing word in de schuldencrises, Is het nog afwachten hoe het Europesche landbouwbeleid eruit zal zien met of zonder biobrandstoffen Met biobrandstoffen hoeft men niet te spreken over gronden braakleggen ,maar over ontginnen van natuurgronden en inpolderen van water Duitsland heeft zich al meer getoont als de baas in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.