Redactieblog

2 reacties

Groot geld

Lidmaatschap van de Europese Unie levert jaarlijks €100 miljard op.

Wilders heeft laten uitrekenen dat uit de euro stappen een goed idee is. Het dagelijkse stripverhaal van mijn lokale dagblad vatte dat als volgt samen: ‘Afschaffen van de euro schijnt 5 procent winst op te leveren’. ‘Ja, 5 procent meer stemmen op de PVV.’ Daar zit inderdaad de enige winst waar het Wilders om te doen is.
Uittreden uit de euro is namelijk redelijk rampzalig, voor Nederland, zeker voor onze exportgerichte landbouw. En dat niet zo zozeer vanwege de directe kosten. Die zijn veel hoger dan Wilders ons wil doen geloven, maar dat laten we even voor wat het is. De echte kosten zijn politiek van aard, namelijk het risico dat de interne markt in gevaar komt. Om uw PVV-stemmende buren of familie goed te kunnen voorlichten wil ik u graag de passende cijfers leveren. Daarbij moet u twee zaken altijd uit elkaar houden: de geldstromen van de overheid en de effecten op de economie.
De Nederlandse overheid draagt jaarlijks krap €6 miljard aan Europa af en krijgt er krap €3 miljard voor terug. Omdat we ook nog €1 miljard korting krijgen, schieten we er volgens deze rekensom jaarlijks €2 miljard bij in. Over die afdrachten en inkomsten valt nog veel meer te zeggen, maar dat zal ik u nu besparen.
Dan de effecten voor de economie, via extra productie en extra handel die neerslaat in een toename van het nationaal inkomen. Het Centraal Plan Bureau berekende het directe netto positieve effect voor Nederland van de vrije handel in Europa op 4 tot 6 procent van het nationaal inkomen. Dat is jaarlijks €25 à €35 miljard. Dus meer dan tien keer zoveel als het armzalige negatieve saldo van de overheid. Als de langetermijneffecten worden meegerekend, en dat moet, gaat het om 17 procent van het nationaal inkomen. In geld uitgedrukt gaat het om €100 miljard per jaar. Als uw buren en familie nu van schrik maar geen SP of SGP gaan stemmen, want die partijen zijn net zo hard tegen de EU.

Laatste reacties

  • wilcovanlaar1

    Waarom geen sgp stemmen Dirk Strijker. Het is wel de partij die het meeste voor de boeren opkomt.

  • Mels

    Wilco,meerder oogpunten nemen en niet alleen die van jezelf als boer,ook ik ben ondernemer in de agrarische wereld en stem geen sgp,zeker geen SP maar dat terzijde,de wereld draait om meer dan het boer zijn alleen.

Of registreer je om te kunnen reageren.