Redactieblog

2315 x bekeken 8 reacties

Groeien moet!

Laat u niets wijsmaken in de zin dat er een andere economie komt. Boeren coöpereren waar het voordeel biedt en zijn elkaars concurrenten wanneer het niet anders kan.

Bij meer wereldvrijhandel, en elk WTO-verdrag maakt daar werk van, komt er minder producentbescherming. Steeds meer bepaalt een boer elders in de wereld of wij nog een bestaan hebben.

En onze eigen omgeving, maatschappij en verwerker heeft ook inmenging in de bedrijfsvoering. Eigenlijk een gekke boel, de invloed van de wereldeconomie op je exploitatie als je in de primaire agrarische productie zit en dan je eigen omgeving, die de randvoorwaarden bepaalt. En als je eigen omgeving niet goed weet heeft van wat er in de wereld gebeurt en dat is bij de zuivel het geval, dan zijn er veel kleinburgelijke aspecten van onze samenleving die worden uitvergroot en die maken het boeren onnodig duur.

Ook onze landbouworganisatie hobbelt hier achteraan. Beide organisaties verliezen contact met een grote groep leden, leden die zich niet meer vertegenwoordigd voelen. Na vele jaren van centralisatie van onze organisaties lijkt er zich een tijdperk aan te dienen van decentralisatie.

Heel de wereld gaat waar het kan meer produceren om de groeiende bevolking te voeden. De meerproductie is ten tijde van mindere consumptie ook onze prijsvijand. Dat geldt ook voor Nederland en zeker na 2015, de ups en downs gaan groter worden. Er komen nieuwe kostendragers of de bestaande worden groter, denk aan mestverwerking of grond. Eigen vermogen krijgt een nog hogere waarde voor continuïteit.

Duurzaamheidsinvesteringen op welzijn, energie, mineralen en milieugebied maar ook op arbeidsefficiëntie en automatisering zijn in de melkveehouderij dringend nodig. Nodig om te voldoen aan de eisen van dichtbij en veraf. Ruimte om te boeren, te vergroten, niet als doel maar als middel om boer te blijven.

Vrij baan voor mooie stallen, goed voor de economie, voor mens, dier en milieu.

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  Beste Jan,

  Afname-garantie door de cooperatie krijgt een nog veel grotere waarde voor continuiteit. Anders maakten zeer grote melkveehouders wel vaker gebruik van de 5 cent regeling.

 • Vanhoove

  Zo vreemd is het nou ook weer niet dat de eigen omgeving de randvoorwaarden voor zuivelproductie wil bepalen. Het is namelijk die omgeving (het kleinburgerlijke onbenul, volgens Van Weperen) die elk jaar weer 400 miljoen euro inkomenssteun voor de melkveehouders ophoest. Voor meneer Van Weperen gaat om tenminste 150.000 euro per jaar.
  Daar hoeven hij en zijn 18.000 collega's helemaal niets voor te doen, want de randvoorwaarden voor die steun zijn boterzacht en worden niet of nauwelijks gecontroleerd. Dus dat is makkelijk en snel verdiend.
  Het kleinburgerlijk onbenul zit er niet in dat de burger geen verstand heeft van melkveehouderij, maar dat ze niet in de gaten hebben dat hun portemonnee elk jaar geruisloos wordt leeggelepeld, zodat Van Weperen ongestoord als mega- stalboer kan groeien.
  En dat is weer vreemd. Want de regel is:wie betaalt, bepaalt!

 • natuurboer

  Vanhoove, wat betreft die € 400 miljoen inkomenssteun, ga je er dan vanuit dat boeren geen belasting betalen?? Ga maar eens rekenen, Van Weperen en iedere andere melkveehouder betaald (veel meer) belasting dan hij aan inkomenssteun ontvangt. De burger betaald helemaal niet voor die inkomens steun. Hoezo de portemonnee van de burger wordt geruisloos leegggelepeld. De portemonnee van de boer wordt juist leegegelepeld. Via de belasting financiert een Nederlandse boer zijn eigen inkomens steun, daar komt de burger helaas niet aan te pas. Ofwel de boer mag wel ( belasting) betalen, maar niet bepalen.

 • Ineke1

  'Ze gaan meer en meer produceren om de groeiende werelbevolking te produceren'.
  Met dierlijke producten zal dat niet gaan daarom juist lijden zoveel mensen honger, de wereld is alleen te voeden door diervrije niet verspillende akkerbouw te gaan bedrijven.
  Geef als Nederland het goede voorbeeld en hobbel niet achter een hopeloze toestand aan en bouw de veestapel af, dan is er genoeg te eten voor iedereen!.

 • Ineke1

  Ik bedoel natuurlijk ze gaan meer en meer produceren om de groeiende wereld bevolking te voeden.
  zie
  www.bioakker.nl
  voor een beter alternatief.

 • jan1966

  Helemaal eens met van Weperen, 80% van onze melkprijs wordt bepaald door de wereldmarkt we hoeven ons inderdaad niet erg druk te maken om de mensen die moord en brand schreeuwen over de melkveehouderij in Nederland(Dit zijn vooral groenlinksers en stemmers op de Partij voor de Dieren, zij eten onze gangbare producten zo wie zo niet en hebben daarmee gelukkig hun invloed op het beleid verloren)

 • agratax1

  Van Weperen. Wie zegt dat groter per definitie goedkoper betekent? In jouw groei model worden de kosten van jouw arbeid verlegd naar investeringskosten en onderhoudskosten voor roerende en onroerende zaken. Hiermee is vermoedelijk een klein beetje op kosten te besparen, maar dat gaat ten koste van de acceptatie door de omgeving (burgers). Dit zien we niet alleen in het over volle Nederland maar ook in het grote uitgebreide Amerika waar burgers zich meer en meer kanten tegen de bouw van grote melkveebedrijven of kippenfarms met honderdduizenden dieren. Neem China niet als voorbeeld want hier worden niet alleen dieren rechten geschonden, zij groeien nog steeds door mensenrechten met voeten te treden. Tot slot als de ontwikkelingen door gaan zo als ze gaan, zijn er straks geen mensen meer nodig omdat alle werk is over overgenomen door Robots. Het gevolg zal zijn consumenten zonder werk en zonder geld. Wie koopt nu de spotgoed goedkope zuivel van Jan van Weperen zijn Mega bedrijf?
  ik ga liever voor kleiner en minder automatisering, maar menselijke arbeid om zo het verdien model in stand te houden.

 • Mels

  Natuurboer heeft helemaal gelijk alleen vergeet ie een ding,op dit moment worden er stallen gebouwd volgens de maatlat duurzame veehouderij en de kosten daarvan zijn vallen in allerlei regels omtrent versneld afschrijven enz enz,de huidige veehouder die slim investeert laat zijn collega`s die wel belasting betalen zijn ambtenaren salaris betalen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.