Redactieblog

2090 x bekeken

Goed nieuws

Wij hebben behoefte aan goed nieuws. Zojuist is bekend geworden dat Piet Nederhoed uit Steenderen in Amerika wereldkampioen kaasmaken is geworden. Geweldig. Goed gedaan, Piet.

Zo steekt de nationale agrarische sector ons weer een hart onder de riem.
We kunnen de wereld weer trots in de ogen kijken.
Van onze economen moeten we het in elk geval niet hebben. Allemaal sombere verhalen. Geen touw aan vast te knopen. Als er een econoom beweert dat wij er geweldig op vooruit zouden gaan als we de euro zouden omwisselen voor de gulden, komt er weer een andere die uitlegt dat zo’n operatie heel nadelig zou zijn.
Het toppunt vond ik de 22 ’top’economen die in een manifest pleitten voor de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat zou de woningmarkt weer in beweging brengen, omdat de mensen nu geen huizen kopen vanwege de onzekerheid over die aftrek. Daar klopt niets van. Om te beginnen: deze topeconomen maken ons eerst zelf onzeker en zeggen dan ’de mensen zijn onzeker’. Natuurlijk kopen mensen geen huizen als ze niet zeker zijn over hun baan, hun inkomen, hun huwelijk, de waarde van hun huis. Maar wordt dat beter van zekerheid? Dus als je zeker weet dat je je baan kwijtraakt, je vrouw wegloopt en je huis dramatisch in waarde zakt, dan ga je ineens wel een ander huis kopen?
Als iemand niet in het water springt omdat hij bang is dat hij misschien verdrinkt, zou hij dat dan wel doen als hij zeker weet dat hij niet boven water blijft? De woningmarkt kan misschien heel goed functioneren zonder hypotheekrenteaftrek, maar ook – en dat staat vast – heel goed met. Eigenlijk zou de aftrek nu verhoogd moeten worden: de mensen krijgen weer vertrouwen, de huizenprijzen stijgen, iedereen gaat kopen.
Of schaf eindelijk die overdrachtsbelasting eens af. Moedeloos wordt men ervan en daarom hebben we behoefte aan goed nieuws. Het belang van Piet Nederhoed is daarom veel groter dan de smaak van zijn kaas. Zo zie ik wel gebeuren dat we bijvoorbeeld het EK voetbal weer eens winnen.
Dat zal de economie een impuls geven en de woningmarkt weer in beweging brengen, de varkensprijzen doen stijgen, de pachtprijzen verlagen, de natuurgebieden beschermen, het kabinet doen vallen, het begrotingstekort doen verdampen en de Grieken een lesje leren.

Of registreer je om te kunnen reageren.