Redactieblog

De rollen omgedraaid

"Is het hier een kinderdagverblijf of zo?" vraagt Wijnand zich hardop af wanneer er zeven jongetjes over het erf rennen.

Het gebeurt niet zelden dat ik met een wagen vol geladen terug kom van school. En ééntje meer of minder, dat maakt toch niet uit? “Heb je er last van dan?” kijk ik hem vragend aan.

Ik weet wel wat zijn bezwaren zijn; het merendeel van de vriendjes komt niet van de boerderij en kent de gevaren niet. Steevast begin ik dan ook met een preekje over wat er allemaal niet mag bij ons. Kastelen bouwen van zaagselzakken op 6 meter hoogte, over gewikkelde balen rennen, van de kuilen af glijden, het mag allemaal niet. Hutten bouwen van statiegeldpallets geeft een hoop troep, maar het liefst heeft Wijnand dat ze gewoon een beetje schommelen of trampoline springen in de tuin. Hij heeft dat ding toch niet voor niets ingegraven?

En wat je nou eenmaal hebt met jongetjes; verboden techniek is ook erg interessant. De compressor, de zitmaaier en de bladblazer hebben al eens spontaan mankementen vertoond waar natuurlijk niemand iets vanaf wist. Ook hebben we een gevaarlijk oprolsysteem van ons windbreekgaas. Het rolt automatisch in en uit al naar gelang de weersomstandigheden en daar zit nu net het probleem. Door een foutje bij de installatie rolt het gaas naar buiten op in plaats van naar binnen. Als je toevallig net je hand op de rol hebt liggen als het systeem gaat werken, ben je de klos. Het schijnt dat er zelfs slachtoffertjes zijn gevallen. Ik krijg er de rillingen van.

En daarom heb ik een tijdje geleden de leverancier gebeld. Ze beloofden er snel op terug te komen. Maar we zijn nu twee telefoontjes en enkele weken verder, en omdat we vandaag toch al een andere reparatie hebben, besluit Wijnand het niet af te wachten en het samen met de servicemonteur te herstellen. Het is een lastig karwei, maar aan het eind van de middag draait het windbreekgaas keurig de goede kant op. Ik ben trots op de mannen. Weer een stapje gezet naar een veiliger boerderijomgeving. En het is algemeen bekend dat agrarische kinderdagverblijven enorm populair zijn. Binnenkort zal ik eens proberen of er nog meer makke schapen in de auto passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.