Redactieblog

25 reacties

’Boeren kunnen beter stoppen’

Nee, dat is niet mijn uitspraak, maar die van de Brabantse gedeputeerde Van den Hout. Een heldere mening van deze SP’er.

Hanna knikt: ”Eindelijk eens een gedeputeerde die zegt waar het op staat. Meestal spreken dit soort mensen in het openbaar met meel in de mond. Houden allerlei mogelijkheden open om iedere potentiële stemmer een beetje tot vriend te houden. Maar in de kamertjes waar de voorstellen worden gemaakt en de besluiten vallen, strijden ze onverbloemd voor hun principes”.
Mee eens. Daarom is het goed dat gedeputeerde Van den Hout duidelijk voor zijn mening uitkomt. Zijn partij laat al jaren blijken dat ze niets hebben met de landbouw. Die vinden ze milieuvervuilend. ”Het verdienmodel van de varkenshouderij is failliet”, zegt Van der Hout. ”Dus kunnen boeren beter stoppen.”
”Twee redenen om blij te zijn met deze uitspraak”, vindt Hanna. ”Ten eerste weten we nu waar de SP voor staat: het laten verdwijnen van de varkenshouderij. Belangrijker is echter de tweede reden. De SP is op het ogenblik de grootste partij is in de peilingen. Als het kabinet Rutte valt kan het best zijn dat de SP aan het roer komt. We moeten dus goed nadenken over ons verdienmodel. Dat moet zo zijn dat ook de mensen met SP-gedachten zich er in kunnen vinden.” Dat lijkt me moeilijk. De SP is immers de partij met de linkse ideeën uit het verleden. Geen mensen met visie op de toekomst. Vooral niet voor de landbouw, die je moet zien in breder verband met het vervallen van grenzen en de handel over de gehele wereld.
Hanna is optimistischer: ”Ik vind het goed dat we weten wat de SP wil. Dat betekent voor ons het oplossen van de milieuproblemen, nadenken of je echt wel megastallen moet bouwen en werken aan een beter beeld van de varkenshouderij. Zo gezien is het een plus dat gedeputeerde Van Hout het varken de bel heeft aangebonden.” Ik ben het er mee eens dat problemen in de sector aangepakt moeten worden. Echter liever niet onder SP-bewind. Dat betekent alleen maar meer regels en beperkingen. Daar zitten we echt niet op te wachten.

Laatste reacties

 • geen boer

  Inderdaad goed te zien waar ze wérkelijk voor staan: iedereen arm en zwak maken, en daar dan héél (kuch)goed voor gaan zorgen. Je zou zeggen dat de afgelopen eeuw in grote delen van de wereld afdoende bewees dat dat niet werkt, echter veel stemmers blijken deaf, dumb and blind te zijn. De waan van de dag is alles...

 • Pieter P.

  Misschien goed dat deze SP-er zijn mening geeft. Maar wat lost het op? De burgers spreken ook allemaal over duurzaamheid, maar in de supermarkt kopen ze de goedkoopste karbonaadjes. Er is duurzaam vlees te verkrijgen, zoals biologisch en dat wordt maar heel weinig verkocht. Het moet beginnen bij de consument en dan produceren wij voor die hogere prijs wel een duurzaam stukje vlees. Maar hij moet dat wel willen betalen. En anders kunnen we niet anders dan gewoon doorgaan en dus leveren wat de consument wil.

 • tomvanhappen

  Ik weet nie wa voor gek da is,
  maar jullie leven door de Boeren!!
  waar komt eten anders vandaan? uit je kont?

 • wzandbergen1

  Kunnen we van politici ook wel zeggen dat ze beter kunnen stoppen. Het verdienmodel voor politici is namelijk failliet. De meeste politici kunnen niet rondkomen van hun inkomen als politici, hebben daarbij een andere bron van inkomen nodig om te kunnen overleven.

 • agratax1

  Dat de SP deze uitspraak doet verbaasd me. Stel de boeren stoppen en we stoppen ons laatste overheids geld in het om toveren van landbouw grond in natuur. Daarmee is het einde gekomen van het verdien model via export. De enige groep Nederlanders die daadwerkelijk beter wordt van deze actie zijn de Voedsel importeurs ook wel Handelaren genoemd en laat deze groep meestal niet tot de SP aanhang behoren en al helemaal niet houden van inkomsten afroming ten behoeve van het linkse hobby's. Eén Europa is al helemaal een item waar deze groepen vijanden zijn, hoe kan een Roemer dan tot zo 'n onzalig voorstel komen.

 • Mels

  Kun je zien dat je met weinig verstand toch gedeputeerde kan worden.....Wat kunnen mensen die wel nadenken en een echte visie hebben dan wel niet worden....

 • H.M. Hubers

  Wanneer de SP in de regering komt, lijkt het er inderdaad op dat boeren beter kunnen stoppen. De zeven dagen in de week toegewijde zorg voor de dieren, die boeren uniek maakt in het arbeidsproces en de Nederlandse maatschappij, wordt door de SP niet gewaardeerd. Het gezonde, verantwoorde en bovenal betaalbare voedsel dat boeren in Nederland produceren voor alle mensen, zeker ook voor mensen die minder te besteden hebben, zou toch bovenaan op hun verlanglijstje moeten staan. In plaats daarvan maken ze de burger wijs dat boeren hun dieren niet op een goede manier houden en spelen zo in op gevoeligheden die opgeroepen kunnen worden bij mensen die geen verstand van zaken hebben. Dit allemaal om kiezers te winnen.

 • northwest

  De realiteit overbrengen naar de consument is de taak van ons (landbouw) zelf, niemant die dat voor ons doet. Dat de consument 24/7 met landbouw te maken heeft beseft men niet meer. Van opstaan tot weer opstaan (ontbijt, eten, drinken, glaasje bier of wijn, kleding, beddegoed enz). mijn huisdieren beseffen beter wie er voor hun zorgt (voert) dan de huidigge consument, mijn huisdieren en paarden doen niet lelijk tegen mij, zij waarderen wat we voor hun doen. Het is dus onze eigen taak om wat realiteits besef bij de consument terug te bringen.

 • sybrenm1

  Dat linkse gedachtegang is gebaseerd op idealisme en dat lijkt allemaal natuurlijk mooi en aardig. Een paar kleine boertjes met de koetjes in de wei en blabla. Joop den Uyl heeft destijds ooit ook al eens gezegd dat we de boeren in NL niet meer nodig hebben en we alles we'll kunnen importeren. Wel de agrarische export draagt wel bij aan de NLse export en dus ook aan de economie. Als een gedeelte export wegvalt en ipv moet je importeren wordt je export overschot ook kleiner. Kijk maar naar landen zoals Italie, Spanje en Griekenland, allemaal landen met een export tekort en wilden wel een uitgebreid sociaal stelsel zoals sterke exportlanden als NL en Duitsland.

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Alcapone

  Goeieavond, waarde collega landbouwers...Mensen die dag en nacht tegen 'soms' gratis betaalde uren zwoegen om toch dat stukje 'gezond' vlees te produceren, wordt dan nog zo schandalig aan de paal genageld...Maar we geven 40 procent van de bevolking werk door de landbouw...Hoeveel hebben er werk door die groene Van Den Haut??? En dan zou hij beter zijn wafel houden...gelijk tegen zijn vrouw en kinderen...Dat 'meneer' namelijk in den duik één 'homo' is...en aanhoudt met een partijgenoot...Groeten uit Alkmaar!

 • Mels

  1 Keer is genoeg hoor Al alone

 • varkenshouder1

  Zodra de SP aan de macht komt slaan ze helemaal om en steunen ze de boer. Let op mijn woorden. De SP komt op voor de werknemers en laten we die nu juist een heleboel hebben direct of indirect voor de boer. Dus let op je woorden van den Hout, voordat je teruggefloten wordt door Emile Roemer !!!!!!! Ik ga overigens nooit op de SP stemmen om diverse redenen voor degene die dat zouden denken.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.