Redactieblog

969 x bekeken 1 reactie

Nutteloos

Ict-problemen en gebrekkige computerkennis van Nederlandse werknemers kosten bij elkaar zo’n 19 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek.

Het gebrek aan vaardigheden is verantwoordelijk voor ongeveer 4 procent verlies van de werktijd met een computer. En niet goed functionerende systemen leveren een vergelijkbaar verlies op, zegt de Universiteit Twente. ”Van ieder uur computeren wordt bijna 5 minuten verprutst door nodeloze handelingen”, hoor ik op de radio. Mooi rekenwerk.
Nodeloze handelingen. . .  We zullen ze allemaal iedere dag wel verrichten. Want wat is nodeloos? Mijn woordenboek zegt: zonder noodzaak, onnodig. En bij onnodig staat: nutteloos, overtollig, nodeloos, overbodig. Wanneer weet je of de handeling die je verricht nutteloos of overbodig is?
Ik denk dat veel boeren momenteel wel kunnen uitrekenen dat het zaaien, onkruidvrij houden, rooien en bewaren van hun uien afgelopen jaar behoorlijk nodeloze handelingen waren. Sjoerd vindt dat hij nog een beetje nodeloosheid heeft weten te voorkomen door z’n uien onder te ploegen.
Hoe overbodig is het meezeulen van een paraplu als de zon blijft schijnen? En het tentje achterop de fiets als het regent en je kiest voor een hotelletje? Wanneer Sjoerd alleen thuis is, schuift hij ’s morgens na het ontbijt de boel een beetje aan de kant voor de krant en eet hij ’s middags van z’n ontbijtbord weer z’n boterhammen.
Tussendoor opruimen vindt hij een onnodige handeling. Maar hij heeft er geen moeite mee om vergeefs de hele schuur af te zoeken naar een bepaald schroefje dat hij nodig heeft bij het veranderen van het roer van z’n roeisloep en na anderhalf uur alsnog naar de bouwmarkt te rijden om dat bepaalde schroefje te gaan kopen.
Papierwerk voor voedselveiligheid daarentegen vindt hij heel erg overbodig.
Hoe nutteloos is het om het woord nodeloos in een woordenboek op te zoeken? En hoe onnodig om dit stukje te lezen? En wat kost dat allemaal bij elkaar?
”De mensen kennen het nut van het nutteloze niet”, zegt een joodse filosoof.

Eén reactie

  • corne96

    en wat moeten we nouw met zoon stuk op boerderij.nl was het niet nodeloos om dit hier neer te zetten??

Of registreer je om te kunnen reageren.