Redactieblog

Zoektocht naar medestanders voor landbouwbeleid

In de aanloop naar het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) bezoekt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw andere lidstaten om over het nieuwe beleid te praten. Een zoektocht naar gelijkgestemden.

De onderhandelingen over het toekomstige Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) zijn in volle gang. Voor en nadat Eurocommissaris Dacian Ciolos vorig jaar zijn voorstel voor het GLB vanaf 2014 heeft gepresenteerd, heeft staatssecretaris Henk Bleker diverse landen een bezoek gebracht. De tournee begon in april vorig jaar in Polen, waar Bleker met de Poolse landbouwminister Marek Sawicki sprak. De landen meldden na afloop een verrassende conclusie: er waren veel overeenkomsten in de visies van beide landen. En dat terwijl Polen, als aanvoerder van de nieuwe lidstaten, juist veel kritiek heeft op de werkwijze van de oude lidstaten, met name over het budget. Op dat punt werden de landen het dan ook niet eens. Maar over de inhoud van het nieuwe GLB, gericht op vergroening en keuzevrijheid voor de wijze waarop dat gerealiseerd wordt, steunen de landen elkaar.

Na gesprekken met Duitsland, die net als Nederland pleiten voor meer keuzemogelijkheden als het gaat om vergroeningsmaatregelen, vervolgde Bleker zijn tour met een bezoek aan de Franse landbouwminister Bruno Le Maire. Ook hier positief nieuws: Frankrijk en Nederland zijn het eens over het budget dat beschikbaar is voor landbouwbeleid en de extra vergoeding voor boeren die extra duurzaamheidsmaatregelen nemen.

De campagne-achtige reis werd deze week vervolgd met een bezoek aan Spanje en Portugal. Ook hier werden overeenkomsten geconstateerd: ook Spanje wil meer flexibiliteit als het gaat om vergroening. De overleggen met Portugal bleken minder constructief. In dit land spelen andere discussies dan in Nederland. Het totale budget voor Portugal stijgt 8 procent, terwijl Nederland 8 procent moet inleveren. Daarnaast speelt in Portugal het probleem dat er veel geld gaat naar niet-actieve boeren. Dat is in het landbouw-intensieve Nederland geen issue.

De GLB-tournee van Bleker is voorlopig nog niet afgerond. Voor de komende maanden staan nog bezoeken aan Duitsland, Italië, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Polen gepland. De drukke reisagenda van Bleker geeft de positie van Nederland duidelijk aan: de kleine lidstaten gaan op bezoek bij de grote naties. Andersom komt het vrijwel niet voor. Bleker zegt zelfs bereid te zijn de binnenlanden van Frankrijk in te trekken om met zijn collega Bruno Le Maire te spreken. Dat zegt iets over het belang bij bondgenootschap van Frankrijk in de discussie over het nieuwe landbouwbeleid.

Het is voorlopig een kwestie van pappen en nathouden. Veel bezoeken afleggen en daarmee de collega-lidstaten warm proberen te maken voor jouw standpunten. Het is stap voor stap handelen in de hoop dat de wensen van het kikkerlandje omarmd worden. Want vergroening met een eis van 7 procent braaklegging per bedrijf zou voor Nederland wel heel erg nadelig uitpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.