Commentaar

Van de regen in de drup

De Nederlandse veehouderij belandt met de blauwtongvrije status van de regen in de drup.

Het Schmallenberg-virus zorgt nu voor beperkingen in de export van runderen naar onder meer Rusland. Toch heeft de status wel degelijk vergaande betekenis.

Nederland kreeg in 2006 te maken met blauwtong, serotype 8. Meteen in het eerste jaar raakten 456 bedrijven besmet, het jaar erop meer dan duizend. De vrijwillige vaccinatie sinds 2008 zorgde voor beteugeling van het virus. En sinds 2009 is Nederland blauwtongvrij.

Nederland had vorig jaar de blauwtongvrije status al kunnen aanvragen. Het economische belang echter prevaleerde boven de gezondheidsstatus. De export van fokvaarzen legde het ook af tegen de import van nuka’s voor de kalverindustrie. Nederland importeert jaarlijks 800.000 kalveren, waarvan 400.000 uit Duitsland. Deze import zou onmogelijk worden. Het akkoord behelst nu dat ook Duitsland, België en Luxemburg dezelfde status als Nederland krijgen, en daarmee is de angel uit het blauwtongdossier.

Op het eerste oog lijkt het een lege huls. Voor export binnen de EU is echter niet langer vaccinatie vereist. Het scheelt kosten. Nederland toont ook aan dat het effectief een ziekte bestrijdt. Dit signaal aan de markt is van groot belang, ook in het Schmallenbergvirus-dossier. De veterinaire status heeft de laatste decennia al veel te veel deuken opgelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.