Redactieblog

1 reactie

Touwtjes uit handen

Eén ding is zeker, we krijgen een gemotiveerde opvolger op ons bedrijf. “Hij neemt de touwtjes in handen”, zegt Hanna met een mengeling van verbazing en bewondering.

”En ons uit handen. Dat is best wennen. We moeten echter geen slaaf worden van zijn ambities. Straks twee bedrijven in twee werelden, altijd onderweg tussen Texas en Nederland en wij zitten hier als trouwe ouders op de boerderij. Niets meer te vertellen, maar wel alle werk doen.”

Hanna zegt precies wat ik denk. We worden overvleugeld door onze opvolger. Financieel wordt alles goed geregeld, de contracten voor de maatschap zijn bijna klaar, kortom, niets op aan te merken.

Alleen, wat een groot verschil met vroeger, voor hij besloot te emigreren. Wij waren de baas en hij volgde ons. Geen centje pijn, tot hij vertrok. Het werd ons duidelijk dat hij er tegenop zag om nog jaren onder de vleugels van vader en moeder te werken. Hij wilde zelf baas zijn. Dat kon hier niet, dus dan maar in een ander deel van de wereld.

”Het kwam door zijn vrouw”, zegt Hanna.”Die had gestudeerd en voelde er niets voor zich hier bij ons op te sluiten, zoals zij het noemt. Ze wilde de wereld in en trok Hans mee. Het is een beste, intelligente meid, maar ze is een streber, weet precies wat ze wil, maar pakte ons wel onze enige zoon af.”

Ik haal de schouders op. ”Hij is nu weer terug. Een opvolger om jaloers op te zijn. Zakelijk, dynamisch, een brede blik en ervaring in het buitenland. Wat kunnen we meer wensen?”

Hanna staart voor zich uit: ”In feite niets. We hebben straks alles wat we willen hebben. De kleinkinderen dichtbij en de zoon die de beslissingen neemt. Alleen zal ik er heel erg aan moeten wennen dat wij hier straks werken op de boerderij, maar dat we er niet meer de baas zijn. We worden arbeider op ons eigen bedrijf. En dat moeten we nog jaren volhouden, want anders klopt de fiscus aan de deur. Onze toekomst was voordat Hans kwam overzichtelijker.”

Daar ben ik het van harte mee eens. Maar ik ben ook onmetelijk blij dat hij komt.

Eén reactie

  • AmerstreekBLSA

    Vergaderboer,

    nog even een tip: verdiep u voordat u de maatschap officieel regelt goed in de bedrijfssituatie aan de andere kant van de oceaan. Door eventuele aansprakelijkheid van de zoon kunnen problemen in Texas het bedrijf in Nederland en daarmee uw oude dag ook schaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.