Commentaar

644 x bekeken

Oude politiek

Cosun keert zijn bietentelers dit jaar € 55,69 per ton uit. Het is een goed resultaat. De twee voorgaande jaren leverde een ton nog 43 euro op. De suikerindustrie profiteert vooral van de hoge prijzen op de wereldmarkt.

Je zou zeggen dat de industrie ook ingetogen is met die rol op het wereldtoneel. Het tegendeel is waar. Zij ziet de wereldmarkt vooral als een dreiging. Grote spelers als Brazilië, Thailand en Australië dicteren het spel. De prijzen schommelingen sterk, waardoor ook de resultaten sterk kunnen variëren. De sector is daar nog niet aan toe, betoogt Cosun-voorzitter Jos van Campen in Boerderij Weekend.

De industrie moet nog niks weten van afschaffing van de suikerquotering per 2015. Afschaffing maakt onderdeel uit van de plannen van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos om het Gemeenschappelijk landbouwbeleid te hervormen. Hij wil dat de Europese landbouw concurrerender én duurzamer wordt. De industrie zegt nog niet klaar te zijn voor de vrije markt, zelfs niet met handhaving van een tariefmuur voor import. De ingrijpende suikerhervorming uit 2005 zou nog niet helemaal verwerkt zijn. Het quotum is verlaagd van 18 miljoen naar 13,2 miljoen ton. Deze aanpak leidde tot een krimp van de sector.

De industrie zet de kaarten op het Europees Parlement en enkele lidstaten. Zij moeten Ciolos ertoe bewegen om de termijn op te schorten. Want dat een quotering tot in lengte der dagen blijft, is onrealistisch. Ciolos zal niet zo gemakkelijk wijken. Een quotering druist tegen alle huidige tendensen van liberalisering in. En prijsschommelingen horen bij het moderne zakendoen. De industrie moet zich daartegen wapenen.

En juist op dit terrein ontbreekt het in de redenering van de suikerindustrie. Uit het betoog spreekt louter een behoudende stijl. Het is oude politiek. Een visie op de langere termijn ontbreekt. In dat opzicht moet de sector ook bij zichzelf te rade gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.