Redactieblog

3 reacties

Opvolger (8)

Altijd vond ik het jammer dat we maar één kind hadden. De natuur gaf ons echter niet meer. Nu, bij de bedrijfsopvolging is het gemakkelijk.

Wij hebben maar een paar zaken te regelen. Dat is zo weinig mogelijk belasting betalen en er voor zorgen dat de overname voor Hans te behappen is. Ook moet er voor ons voldoende geld overblijven. Ik wil straks wonen in een mooie bungalow en alle reizen maken waar ik nu geen tijd voor heb.

Een zwager van me – Hanna’s broer – heeft zeven kinderen. Er is één opvolger, Huib, en een zoon, Joop, die geen werk heeft en nog thuis woont. De andere kinderen zijn het nest uitgevlogen en redden zichzelf. Mijn zwager dacht de opvolgingsproblematiek opgelost te hebben door het bedrijf voor een zacht prijsje door te schuiven naar zoon Huib. Alles was geregeld, er werd een bod op een huis in het dorp gedaan en toen werden de overige kinderen ingelicht.

De avond begon leuk. De wederhelften waren ook meegekomen en een ieder vond het verstandig dat de bedrijfsopvolging werd geregeld. Tot mijn zwager de details vertelde. Het kwam er op neer dat ter wille van de bedrijfsoverdracht de roerende en onroerende zaken laag waren getaxeerd. Anders kon het bedrijf niet verder. Voor marktwaarde was er gewoon te weinig inkomen te behalen voor de opvolger. Daarom dus de vriendelijke prijs.

Het was de omslag in het gesprek op die avond. Vooral de aangetrouwden zwegen, maar hun gezicht sprak boekdelen. De oudste dochter sloot wijs het gesprek af met te zeggen: ”Fijn dat jullie naar het dorp gaan, dat Joop mee kan en dat Huib boer wordt. Maar verder wil ik er nog even over nadenken”. “Nadenken?” vroeg zwager verbaasd.

“Ja”, zei de dochter, “het gaat tenslotte om onze erfenis in de toekomst.”

Ik heb begrepen dat de avond verder koel is verlopen. Men is er nog niet uit. Boeren met meerdere kinderen moeten er wel voor zorgen dat ze allemaal vroegtijdig worden ingeschakeld bij de bedrijfsopvolging.

Dat heeft zwager vergeten en dat breekt hem raar op.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  beetje naieve zwager
  zeker ook een goedkope boekhouder ( zie eerdere blog)

 • no-profile-image

  Maar hoeveel naieve boeren zijn er, Noordam? Nooit rondgekeken en gezien in hoeveel families het uitliep op ruzie als de overnemame niet goed was geregeld? Kinderen, die elkaar nooit weer aankeken en boeren, die hun gezin uiteen zagen vallen? Met de beste bedoelingen, maar met te eenzijdig de blik op het voortbestaan van het bedrijf. Ik kan niet anders dan de reactie van Noordam naief te vinden. Of hij heeft er geen verstand van, of hij zegt maar wat. Beide is even erg.

 • no-profile-image

  hallo Jan,
  ik wil niet zeggen dat ik altijd het gelijk aan mijn kant heb
  maar ik ben 60 en heb wel wat ervaring
  ik wil ook niet zeggen dat ruzie's altijd te voorkomen zijn maar..... als je achteraf, na gedane zaken de overige kinderen pas informeert, DAT vind ik naief en mijn ervaring is dat je eerst zulke zaken bespreekt met een deskundige(boekhouder?) en een goede boekhouder of adviseur zal nooit de belangen van de rest van de familie negeren
  dit is mijn ervaring die ik al diverse malen heb meegemaakt en mede door de goede begeleiding is het bij ons gelukkig goedgegaan, wel met de nadruk op gelukkig.

Of registreer je om te kunnen reageren.