Redactieblog

843 x bekeken 6 reacties

Ook gewoon mens

Een traan rolt uit zijn ooghoek. Verdriet om zijn moeder? Nee, dieren kunnen niet huilen. Toch? Het zal wel komen doordat ik zo dicht op zijn snoetje lig te blazen. Om bemoedigende woorden in zijn oortjes te spreken. En het oude babyflesje, dat Michel me nu aangeeft, in zijn bekje te stoppen.

Vanmiddag had ik hem en zijn zusje ook al biest proberen te geven, met onze normale speenfles. Maar toen stikten ze bijna in de speen. Zó klein zijn ze. Samen nog geen twintig kilo, schat ik. Maar ik kan altijd moeilijk schatten. In de kruiwagen vond je ze in ieder geval bijna niet weer.

Met een buitentemperatuur van min vijftien hebben we maar besloten het fragiele stel naar onze douche te verplaatsen. Naast een kacheltje, op een deken en onder de biggenlamp. Van de kou zullen ze nu niet meer doodgaan. Als ze dan maar wel gaan drinken. Waar het nog niet echt op lijkt.

Er zullen er zijn die denken, waar doe je de moeite voor? Een ienieminie zwart stierkalfje dat straks toch niemand wil hebben en een vaarskalfje dat weliswaar rood is, maar hoogstwaarschijnlijk onvruchtbaar. Ja, bedrijfseconomisch kan zoiets natuurlijk nooit uit. Maar naast boer en boerin zijn we ook gewoon mens.

Al drie keer eerder hebben we een kween-vaarsje toch aangehouden, tot de leeftijd waarop ze tochtig zou moeten worden. En bleek elke keer dat ze op de betreffende leeftijd gewoon geen ontwikkelde baarmoeder had. Maar ondanks dat schat ik de kans groot dat Michel dit keer wederom instemt (en dát kan ik dan weer wél goed schatten).

Twee van die drie grote kween-vaarsjes zijn van de week weg gegaan. Samen met een koppel zwarte stiertjes waar we maar mee bleven zitten. De winter vordert en de mensen zijn langzaam door hun geld heen. Zodoende wilde iemand graag zijn twee droge koeien ruilen. Geen melk is immers ook geen brood op de plank. Hoe hij van ons jongvee wél een acute inkomstenbron wil maken, is ons nog een raadsel. Maar soms snap je de beweegredenen hier toch niet. Wie weet is er voor onze tweeling dus ook nog wel hoop.

Ineens hoor ik een slurpend geluid. Hij drinkt! En spontaan rolt er een traan uit mijn ooghoek.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ron27

  Waarom doe je dit? Dieren houden en vervolgens als ze niets meer waard voor je zijn naar de slachtbank brengen? Ik begrijp het niet. Nu nog steeds niet behalve de conclusies die ik eruit kan trekken.
  Hoe je zogenaamd gevoel kunt hebben voor een ander levend wezen en toch zo amoreel kunt handelen. Uiteindelijk zijn het voor jou ook levende producten/dingen, niets meer, niets minder. Je zit thuis ook gewoon hun lijken op te eten.

  Waarom huil je om deze levende 'dingen'? Of was dit eindelijk het Engeltje (of geweten) op je schouder die tegen je sprak waardoor je compassie kon voelen en inziet dat deze wezens geen dingen zijn? Ik begrijp je anders echt niet. Hoe je aan de ene kant genadeloos hard (ver)handelt en soms toch een helder moment hebt en zegt "ik ben ook gewoon een mens". Met de spijker op zijn kop: je bent een mens!

  Zijn dieren werkelijk dingen? Is het aan ons te bepalen wat hun lot is? Is het aan ons om ze uit te buiten voor ons eigen genoegen, lusten en gemak? Als wij mensen boven dieren staan zouden wij ook beter moeten weten en beter/verantwoordelijker moeten handelen. Dat is iets wat ik ook pas later begreep. Terwijl ik ben opgegroeid op het platteland en een melkveehouderij. Het is moeilijk (familie, gewoonte) maar niets meer of minder dan de waarheid. Kiezen voor de juiste weg, niet de makkelijkste.

  Maar ik dank je, dat je dit gedeeld hebt. Hopelijk komt er een dag dat we elkaar begrijpen.

 • no-profile-image

  Nou Ron27, op die dag dat wij elkaar begrijpen, kan je lang wachten.

  Geeft iemand haar beweegreden op een open en eerlijke manier bloot, blijkt Ron27 toch weer op een andere planeet te wonen.

  Ik geef eerlijk toe dat ik in hun situatie er niet zoveel moeite in zou steken, maar respecteer het wel.

  Van de ruim 21 miljoen Roemenen zijn zij waarschijnlijk de enige die deze afweging maken, waarvoor mijn respect.

  Ik vraag me af of Ron27 ook die afweging zou maken als hij als buurman van Miranda geboren was.

  Het geeft in mijn ogen aan hoe de Nederlandse beschaving in een crisis verkeerd........

 • no-profile-image

  hsadkc

  XXoSxb kakopfmlddod, [url=http://ldfwutizukha.com/]ldfwutizukha[/url], [link=http://vfdptzhqxdtz.com/]vfdptzhqxdtz[/link], http://klqqiurhmrol.com/

 • no-profile-image

  Mariya

  @Henri

  Ik begrijp wat Ron27 zegt ookal zijn de woorden hard. Jammer dat u niet open staat voor andere gedachten.
  Maar u gaat met dieren om alsof het producten zijn? U verdient uw geld ten koste van het leven van een ander wezen? Dat is barbaars. U kent dan duidelijk geen beschaving. Want in een beschaafd land of beschaafde wereld bestond dat soort denkwijze niet.

  Het is tegenwoordig Godzijdank strafbaar om andere mensen als slaaf te behandelen, als minderwaardig. Waarom dieren niet? Alleen omdat ze anders zijn? Omdat ze niet onze taal spreken? Als wij doorgaan met deze onethische praktijken, dan zullen wij mensen elkaar ook nooit beschaafd en vriendelijk kunnen behandelen. En blijven compassie en vriendelijkheid slechts individuele daden en helaas geen norm.

 • no-profile-image

  miranda, ik vind het een mooi, menselijk verhaal
  het verhaal verteld wie je bent
  dat Mariya en Ron anders denken kan en mag gelukkig in onze wereld en ook dat is menselijk
  het verteld ook wie zij zijn, prima
  ik vind niet dat je het handelen van Miranda als hipocriet mag bestempelen, het is haar denken en ik ga daarin mee !!!!!

 • somporn

  Mensen die zo reageren weten niet eens hoe het toe gaat in de wereld, kom eens uit die luie stoel en leef eens een maand in armoede en niet in weelde zoals in NL.
  Dan pas kun je het begrijpen en ja de mens staat echt wel boven de dieren

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.