Commentaar

Ondergeschikte rol EU

De rol van China op het wereldtoneel groeit. Tot dusver lijkt de invloed nog vooral op macro-economisch niveau, maar het moment komt dichterbij dat de veehouder dit direct in zijn portemonnee voelt.

De grootmacht sloot vorige week een megadeal met bedrijven in de VS en Canada voor de import van grondstoffen. China gaat 12 miljoen ton sojabonen uit de VS importeren. Dat is de grootste soja-order ooit.
Wie betaalt, bepaalt. Tien jaar geleden was dat nog de Europese Unie. De grote exporteurs van sojabonen en mais, de VS, Brazilië en Argentinië stemden in meer of mindere mate hun toelatingsbeleid af op de eisen van de EU. China heeft de EU op de sojamarkt inmiddels overvleugeld en is daarmee ook maatgevend geworden voor de exporterende landen.
China hanteert voor transgene gewassen andere maatstaven dan Europa. In Brazilië en Argentinië zal het areaal transgene gewassen rap stijgen, ook met variëteiten die in de EU niet zijn toegelaten. Voor de Europese landen wordt het daardoor moeilijker én duurder om onvermengde partijen soja of mais te importeren.
De Europese lidstaten moeten nu een keuze maken. Brussel zou de stringente normen ten aanzien van vermenging met transgene gewassen kunnen versoepelen. De andere optie is om een beleid te ontwikkelen om minder afhankelijk te zijn van de import van eiwithoudende grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.