Redactieblog

831 x bekeken

Kamer wil opheldering over ruilgronden natuurakkoord

Den Haag – De Tweede Kamer wil met spoed opheldering van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en de minister van Binnenlandse Zaken over het natuurakkoord met de provincies. Het verzoek van SP-kamerlid Henk van Gerven om meer informatie werd breed gesteund.

Deze week werd duidelijk dat Bleker bij de provincies geld heeft gevraagd voor de 14.000 hectare ruilgrond die zijn bedoeld voor de aanleg van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Het zou gaan om een bedrag van 700 miljoen euro.

Provincies gingen er altijd vanuit dat de ze niet voor de gronden, die in het bezit zijn van het Rijk, hoeven te betalen. Het kabinet denkt daar echter anders over, waardoor het natuurbeleid opnieuw vertraging heeft opgelopen.

De Kamer wil de brief uiterlijk dinsdag ontvangen. Volgens PvdD-kamerlid Esther Ouwehand kost het natuurdossier onnodig veel tijd met deze staatssecretaris aan het roer.

PvdA-kamerlid Lutz Jacobi heeft daarnaast gevraagd om een schriftelijke reactie op berichten dat de Europese Commissie een inbreukprocedure voorbereidt tegen Nederland in verband met het niet willen ontpolderen van de Hedwigepolder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.