Commentaar

573 x bekeken

In de kaart kijken

Duitsland, lees Tönnies, maakt de dienst uit op de Noord-Europese vleesvarkensmarkt. Zoveel is deze week weer eens duidelijk geworden. De Duitse slachterij zette vorige week vrijdag de notering op € 1,56 per kilo, 4 cent lager dan een week eerder. Het is een verrassende en omstreden stap, omdat de vleesmarkt een ander signaal afgaf.

’s Lands grootste slachterij Vion durfde maandag niet te volgen. Sterker nog, Vion noteerde niet, en wachtte totdat ook de concurrenten Van Rooi Meat en Hilckmann gisteren kwamen. Angst regeerde dat zij een hogere prijs zouden zetten en daarmee de varkens naar zich toe zouden halen. Opmerkelijk, of juist niet, is dat zij onafhankelijk van elkaar de prijs met 4 cent verlagen.

Het is in jaren niet voorgekomen dat de Brabantse onderneming op maandag geen prijs bekendmaakte. De strijd om de varkens is hevig, en Vion heeft geen dominante positie. Het bedrijf laat zich hiermee duidelijk in de kaart kijken.

De prijsdaling staat ook in schril contrast met de prognoses van banken Rabo en ING. Zij menen dat door een krapper aanbod de prijzen zouden moeten stijgen. De Duitse afnemers Lidl en Aldi hebben daar echter geen boodschap aan, en bepalen hun eigen strategie. Tönnies voelt dat als geen ander aan, en legt op zijn beurt het dictaat aan de concurrenten op.

Of registreer je om te kunnen reageren.