Commentaar

Hollandse Weißwurst

Welvarende Zuid-Duitse markt biedt kansen voor grote bedrijven en kleine boeren.

Afgelopen week schreef Bleker aan de Tweede Kamer dat onze agribusiness kansen laat liggen op de welvarende Zuid-Duitse markt. Dit is interessant voor de Nederlandse landbouw. Het gaat om een zeer koopkrachtige, stabiele én redelijk naburige afzetmarkt. De moeite waard om daar meer voet aan de grond te krijgen. In 2011 was Duitsland goed voor liefst 26 procent van de totale Nederlandse agro-export. Voor heel Duitsland is Nederland überhaupt dé leverancier van agrarische producten.

Maar dat geldt niet in de zuidelijke deelstaten (Beieren, Baden-Württemberg en Hessen), blijkt uit een rapport van de Nederlandse Ambassade in Duitsland. Een groeiend deel van de 27 miljoen consumenten in deze meest welvarende EU-regio haalt namelijk zijn neus op voor de in hun ogen massaal geproduceerde Hollandse producten. Zij willen lokaal, authentiek voedsel via de ambachtelijke slager en groenteman. De prijs is ondergeschikt. Dit kan op den duur een lucratieve markt zijn voor de kleine, Nederlandse boer die zich wil storten op exclusieve producten, zoals het op ambachtelijke wijze fokken van Noord-Hollandse Blauwe kippen, die langzaam groeien, veel bewegen en bijgevolg stevig vlees hebben.

Het moet in ieder geval duidelijk zijn dat de totale Zuid-Duitse markt nooit volledig is te bedienen met alleen in Duitsland geproduceerd voedsel. De Nederlandse landbouw en agribusiness moet zich dan ook weer niet te veel laten afschrikken door deze veeleisende makers én rijders van BMW’s en Mercedessen. Er wonen daar ook veel gewone mensen die wél op hun dagelijkse uitgaven moeten letten. Een uitdaging voor bedrijven als Vion en VanDrie, om exclusievere producten te ontwikkelen die aansluiten op de wensen van ook deze veeleisende Duitsers. Zoals een variant van een Duitse specialiteit als de Weißwurst. Eentje van eerlijk Hollands kalfs- en varkensvlees, met Zeeuwse uien, voor in de schappen van de honderden Zuid-Duitse Aldi’s?

Of registreer je om te kunnen reageren.