Redactieblog

1319 x bekeken 5 reacties

Focus op de coöperatie

Als we net een beetje bekomen zijn van het idee een wurgcontract met onze eigen geliefde dierenartsenpraktijk te zijn aangegaan, ligt er een volgend fronstrekkend schrijven op de deurmat.

FrieslandCampina Coöperatieve Zaken staat er nog wel boven. Maar met mijn coöpernaïviteit is het nu echt wel gedaan!

Het woord coöperatie, dat de mooie betekenis van samenwerken en meewerken heeft, wordt hier ernstig misbruikt. Al tijden heb ik aan zien komen dat FrieslandCampina sterke Big Brother-trekjes heeft die nu in volle omvang zichtbaar worden. Dit heeft niets met samenwerken te maken, maar met het niet vertrouwen van je eigen leden. De vertrouwensband die je als veehouder hebt met je dierenartsenpraktijk, het ondertekende bedrijfsbehandelplan (BBP) en het bedrijfsgezondheidsplan (BGP) moet je delen met Qlip in opdracht van FrieslandCampina.

Waarom is het gesloten een-op-eenhuwelijk met je dierenarts niet voldoende om de kwaliteit en kwantiteit van je diergezondheidszorg te waarborgen? Het is verplicht en ligt te allen tijde ter inzage bij de veehouder en zijn dierenarts. Dat moet voldoende zijn. Foqus planet doet de planeet geen plezier met het verzoek tot het opsturen van weer een hele papierhandel.

Ik kan me hier werkelijk enorm over opwinden. En aan de andere kant, in het buitenland koopt FrieslandCampina complete fabrieken, al dan niet met vreemd geld. En wanneer de winst is uitgegeven, hoeft er ook niets aan de leden uitgekeerd te worden. Hebben de leden nog wel iets te zeggen? Of zitten ze bij iedere ledenbijeenkomst gezamenlijk ja te knikken? In mijn beleving is het idee achter de coöperatie helaas overleden en begraven door de grote heren aan de top. En hoe zit het eigenlijk met de eisen voor de buitenlandse melkveehouders die aan een FrieslandCampina-fabriek leveren? Laat me raden…

Ik moet er stevig van zuchten en schenk nog maar eens een glaasje verse rauwe melk in. Van onze eigen lieve gezonde Hollandse koeien. En vergeten jullie allemaal niet even FrieslandCampina te bellen wanneer je weer een koe moet behandelen? Dan kunnen ze dat direct even turven bij jouw dier-dagdosering van dit jaar. We houden toch al zo veel van papierwerk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Beste Claudia. Erger je niet aan deze nieuwe loot van de Schijnveiligheid boom. We leven nu eenmaal in het land van papier waar Bureaucraat Koning is. Ja ook bij je eigen Cooperatie is het papierwurmpje Bureaucraat, met liefde binnen gehaald door de overdadig aanwezige managers (beleids makers), die werk genereren. De boer en burger betalen het gelag net als moederaarde. Zonder bomen geen leven, maar zonder bomen ook geen papier. Wees gerust Claudia de bureaucraten sterven samen met de oerbossen uit.

 • no-profile-image

  En het kleuterklasje is compleet! We zijn nu ook al verblijd met een prachtig ganzenbordspel, aangeboden door FC! Welke kleuters hebben zin om mee te spelen? Misschien bij de buren?
  Wat denken ze wel niet? dat we achterlijk zijn? SCHANDALIG!!!!!!

 • no-profile-image

  Gelukkig zijn er meer mensen die door hebben dat de FC geen boerenclub meer is, maar een bureaucratisch pluche. Zo willen ze de boeren ook nog steeds wijs maken dat er een extra van een 0.5 cent uitbetaald zal gaan worden voor weidegang. Als 80% meedoet zal dit slechts 0.1 cent zijn. Het enigste wat klopt is dat er een verschil van een 0.5 cent zal zijn met de opstallers, want die krijgen 0.4 cent minder. Het doel van de premie is zoveel mogelijk koeien voor de consument zichtbaar te houden. Maar vooral de kleinere nostalgische bedrijven die vooral weidegang toepassen zullen onder deze nieuwe papieren rompslomp de Pijp aan Maarten geven en wordt het doel voorbij gestreeft.

 • no-profile-image

  casev

  Een mooie column Claudia. Ik hoorde onlangs van `n boer, waar het opstellen van deze BBP door de veearts, 300 euro moest kosten....

 • ronner

  Die 300 euro is eigenlijk nog veel te goedkoop voor de ergernis die wij als dierenartsen te verduren hebben gekregen voor het verplicht volgen van zogenaamde 'cursus' waar de domheid van afdroop en de onvoorstelbare bureaucratie die er op ons afgekomen is. Wij dierenartsen zijn nog de enigen die hun mond open doen, maar jullie boeren laten het allemaal maar over je heen komen. Veehouders, waar is jullie strijdbaarheid gebleven? Zoals destijds de familie Logtenberg bij de KKM idioterie? Ik kom alleen nog maar angsthazen tegen die in wezen illegale wurgcontacten zonder protest tekenen! Als niemand tekent is er ook geen wurgcontract.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.