Commentaar

4659 x bekeken

Asbestzorgen

In het huidige tempo gaat pas in 2043 de laatste asbestplaat van de stal. Ofwel: de asbestsanering gaat veel te traag.

Volgens ingewijden ligt in Nederland nog circa 150 miljoen vierkante meter asbesthoudende dakbedekking, grotendeels in de agrarische sector. Per jaar wordt circa 5 miljoen vierkante meter gesaneerd. Niemand twijfelt aan het nut van sanering. Het zijn de kosten voor verwijdering en vervanging, ruwweg 35 euro per meter die ondernemers ervan weerhouden. Het is een hoop geld. Voor sanering is ook een sloopvergunning nodig. Dat kan weer allerlei nare consequenties hebben.
Al jaren is asbestverwijdering een aandachtspunt. De zorg neemt toe naarmate het materiaal meer slijtage vertoont. Overheden hebben een pallet aan maatregelen en subsidies om ondernemers ertoe te bewegen asbest te saneren. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu kondigde vorige maand nog een fiscale regeling aan om asbestplaten te vervangen door zonnepanelen. Dat geld is hard nodig, want alleen van de zonne-energie gaat de schoorsteen nog niet roken. De panelen zijn duur en de opbrengst is beperkt. Het duurt jaren voordat de investering is terugverdiend. Het nadeel van een fiscale regel is echter dat er eerst geld verdiend moet worden voordat het voordeel oplevert.
Het is niet de enige zorg. Subsidies, fiscale aftrek, voorbeeldprojecten, et cetera kosten de overheden geld. En juist die overheden gaan fors snijden in de uitgaven. Hopelijk ontzien zij het asbestdossier. Garanties zijn er niet. Het kabinet kent geen ’heilige huisjes’ in de bezuinigingsdrift. Daar staat tegenover dat deze maatregelen relatief goedkoop zijn en een grote milieuwinst hebben.
De asbestdruk moet omlaag, zoveel is zeker. Den Haag kan altijd terugvallen op een Algemene Maatregel van Bestuur. Achter de schermen worden al scenario’s doorgerekend. Niemand zit echter te wachten op deze dwingende regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.