Redactieblog

2471 x bekeken 8 reacties

Werken, maar arm naar voedselbank

Het bericht in Boerderij Vandaag trof mij: Boeren naar de Voedselbank. En dat terwijl bij ons de koelkast uitpuilt van de dure heerlijkheden. Hans komt met de kerst met het gezin eten en Hanna zorgt voor een heus diner.

Kosten noch moeite worden gespaard. Het enige doel is de kinderen het gevoel te geven dat kerst in Nederland net zo warm en uitbundig is dan in Amerika. Het is tenslotte weer hun eerste kerst in Nederland. Hoe schrijnend steekt dit af tegen de boeren, die naar de voedselbank moeten om nog wat op tafel te krijgen met de kerst. Je hoeft je dan niet af te vragen hoe de situatie bij hun thuis is. Ik zie de trieste sfeer aan de keukentafel. Onbetaalde rekeningen, de bank, die geen krediet meer wil geven en ondertussen maar doorploeteren. Hard werken en geen inkomen.

En zonder toekomst. Want de laatste paar jaar zijn voor de landbouw niet slecht geweest. Natuurlijk zijn er verschillen, maar bij ons en ook in mijn omgeving hoor ik toch redelijk goede berichten. Het zal niet beter worden. Wie nu niet rond kan komen redt het niet.

Wat zullen de voedselbankboeren met een naar gevoel de kerstdagen beleven. Supermarkten worden leeggekocht, de kerstverlichting brandt in praktisch elk huis, maar bij hen is het donker. Van binnen en van buiten.

Kerst is ook de tijd van bezinning. “Willen we doorgaan zoals nu”, zullen velen zich afvragen of in ieder geval moeten afvragen. Degenen, die naar de voedselbank gaan kunnen eigenlijk niet anders zeggen dan:”Nee, dat kan niet.”

Het kan een kerstgedachte zijn om de zwakke broeders, die het duidelijk niet redden, te helpen bij het zoeken naar een nieuwe toekomst. Dat klinkt hard. Maar als het uit het hart komt, is een advies om te stoppen en daarbij begeleiden de weg naar bevrijding en verlossing van het lot dat ze nu dragen.

Laatste reacties

 • hulsteins

  de zwakke broeders uit hun lijden verlossen , dat is de kerstgedachte van onze vergaderboer .
  En idd , over 10 jaar zijn er 5000 mvh en nog 10.000 andere agrariërs minder.
  En als je dan de rekensom van het 'totaal aantal agr x gem inkomen' doet , zul je zien dat het 'totaal agr inkomen' dan minder is dan nu !!
  Net zo als het nu minder is dan 10 jaar geleden .
  Dáár dienen de gedachtes naar uit te gaan .

 • aarthamstra1

  Mooie gedachte ,vergaderboer, Zoiets als cooperatief zijn . Of de Europese gedachte samen sterk. Zelfs de koningin draagt het uit vertrouwen in de mens ,maatschappij. Europa , Het heeft ons welvaart gebracht, Aldus de wijze (RIJKEN)
  Hoe is het in .............mogelijk dat toch de armoede met grote sprongen stijgt. Genoeg van alles maar niet in staat tot een redelijke verdeling van de welvaart. Met of zonder Europa. of cooperaties.
  .

 • Demeter Griend

  Www.hetlnvloket.nl/databank-eu-subsidiegegevens-2011
  Makkelijker kunnen ze het niet maken wel moeilijker, even gecombineerde opgave doen en ik ben weer voor een jaar klaar.

 • drientje

  Volgens mij is hier een zwaar gesubsieerde veehouder aan het woord. En ook zijn zwakke broeders helpen naar een andere toekomst heeft consequenties voor z'n
  eigen bedrijfsvoering. Als we niet met alle boeren voor een beter rendement gaan, wordt de veehouderij snel industrie met de retail als eigenaar. Zie Amerika.

 • agratax2

  De boer naar de Voedselbank / Gaarkeuken is in de geschiedenis nog nooit voor gekomen. Boeren hadden tot enkele decennia geleden hun eigen voedsel productie, wat niet op het land of in de stal groeide, groeide in de tuin. Ik heb in Rusland gezien dat de mensen nooit zonder eten hebben gezeten, iedereen had één of meerdere tuinen ook de stedeling. Nu na 20 jaar van westers (kapitalistisch) leven hebben de jongeren (<40 jaar) deze traditie afgezworen en hebben in tijd van tegenspoed dan ook ons westers probleem 'lege maag'.

 • agratax2

  @aarthamstra1. De welvaart stijgt met sprongen maar ook de armoede stijgt met sprongen. Hieruit kan men afleiden dat de armoede van de meerderheid ontstaat door de stijgende welvaart van de minderheid. Deze minderheid bestaat zoals door de eeuwen heen uit Handelaren in alles waar de mensheid niet zonder kan. Ontkomen aan hun klauwen is niet mogelijk door alle wettelijke regels, die hun vriendjes (regenten) hebben opgesteld om zgn. de veiligheid van de consument te garanderen. Tijdens de Gouden Eeuw waren er heel veel heel arme mensen in Nederland en enkele hele rijken en enkelen er tussen in. Rijken waren ook toen al Handelaren, Regenten en de armen waren arbeiders, boeren of anders gezegd de lijfeigenen, in de overzeese gebiedsdelen noemen we dit Slaven.

 • aarthamstra1

  Agratax1. Het is dus nooit anders geweest , Zelfs nu de machines/melkrobots het werk doen. We naar de maan vliegen. kan/wil de maatschappij het niet oplossen.
  Dan moeten we accepteren om een stukje van onze vrijheid van enkele jaren in leveren.Eerst een stukje socialisme en dan kapitalisme .
  De overheid moet dan niet de economie (Groei) als hoofdzaak zien voor een betere welvaart, maar de behoefte aan zorg in de levensloop van de mens van de wieg tot graf. Elk mens moet in een soort dienstplicht die uren ,die aan de mens ,(wieg /peuter zaal/school/ziekte bed/sterfbed) van zijn levensloop gemiddeld besteed word . Terug betalen met WERK. Onder aan de ladder .Rijk en arm zonder aan ziens van de persoon Voor dat de mens in de maatschappij voor zich zelf mag gaan verdienen. De enige manier om niet alleen de arme minder slimme het vuile werk te laten doen.

 • Bison

  Boeren tegenwoordig zijn veel te hard bezig met eenzijdige over produktie van bulk voedsel voor de gemeenschap en hebben zin noch tijd meer om een moestuintje aan te leggen en een paar kippen en varkens te voeren voor eigen tafel...zou eigenlijk ook niet nodig hoeven zijn.

  Maar een boer die naar de voedselbank moet voor z'n prakkie!!,.. dat is wel schunnig!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.