Commentaar

1178 x bekeken 3 reacties

Vleesheffing wekt foute suggestie

'Charmant', noemt staatssecretaris Co Verdaas van landbouw zijn plan voor een vrijwillige vleesheffing. Hij kwam op het idee tijdens een etentje met zijn vriendin. Onbekend is welk wijnarrangement er werd geserveerd. Want echt veel meer dan borrelpraat mag het voorstel niet heten.

Volgens Verdaas' idee betaalt de consument iets meer voor zijn stukje vlees, maximaal 5 cent. Het geld kan worden ingezet om dierenwelzijn op bedrijven te verbeteren. Wie deze 'heffing' niet wil betalen, haalt de prijssticker van de verpakking. Daaronder zit de eigenlijke supermarktprijs. Op deze manier is het geen verplichte vleestaks. Het onderwerp ligt politiek erg gevoelig.

Nog los van de financiële rompslomp, wringt Verdaas' voorstel aan alle kanten. Op welk vlees moet de sticker komen? Gaat de heffing per kilo? Verschilt de bijdrage per vleessoort en -type? De consument kan nu toch ook al kiezen voor diervriendelijker geproduceerd vlees. En krijgen we straks ook stickers voor milieu, energie en fairtrade? De verpakking als een kraskaart voor goede doelen. En is er dan nog wel plek voor een merknaam?

Wat misschien nog wel het meeste steekt, is de suggestie dat met een minimale bijdrage het welzijn van het dier flink verbetert, terwijl de kosten van veel maatregelen voor de boeren veel hoger liggen. Het verschil in prijzen tussen gangbaar, scharrel- en biologisch vlees zegt hierover genoeg.

Laatste reacties

  • hansxx

    Prima idee van Verdaas. Dan zullen we gelijk meemaken dat 80% van de Nederlandse bevolking heel gewoon voor de laagste prijs gaat en stikkerjes gaat pulken. Dan kunnen al die onderzoeken die gaan over de Nederlander die mee wil betalen voor dieren welzijn gelijk het ronde archief in.

  • John*

    wil wel eens een proef in een aantal supermarkten zien, dan weten we ook meteen wat de werkelijke maatschappelijke opinie is. misschien dat we deze actie eens als boeren moeten doen! In nederland willen ze veel (product, kwaliteit en eisen aan huisvesting) voor weinig. Als er echt betaald moet gaan worden wordt het alleen nog maar veel product. In nederland regeert de portemonnee.

  • joannes

    Co Verdaas heeft hiermee duidelijk gemaakt dat ¨diervriendelijkheid¨ geld kost voor de consument en dat de politiek onder zijn termijn niet denkt aan vlees verplicht in prijs te verhogen! Wie wil betalen voor diervriendelijkheid moet gewoon duurder vlees kopen wat onder die condities is opgegroeid. Hij heeft een subtiele maar ook scherpe manier om duidelijk te maken wat we van hem kunnen verwachten lijkt het. Ik denk niet dat hij zich ooit heeft afgevraagd of dit voorstel van de sticker in de praktijk ook uitvoerbaar is. Het is zijn manier van communiceren die bedoeld is om duidelijk te maken dat de tijd van verplichten van diervriendelijkheid niet aan de orde is.

Of registreer je om te kunnen reageren.