Redactieblog

5 reacties

Verweerde koppen

Het nieuwe kabinet is een Randstad-kabinet, toch zou ik niet willen emigreren naar Noorwegen.

Ik zit terwijl ik dit schrijf in Stavanger, Noorwegen. Nul graden, natte sneeuw, gure wind en om vier uur donker. Waarmee maar bewezen is dat het niet altijd vakantiereisjes zijn die ik maak. In Noorwegen is het eten duur. Eigenlijk is alles er duur en eten in het bijzonder. In de supermarkt worden komkommers per halve verkocht en appels gaan per stuk. Het goede daarvan is dat je bij het kopen ervan aan de producent denkt, aan waar het product vandaan komt en aan hoeveel moeite het kost om het te produceren. Vanochtend was de Noorse minister van Buitenlandse Zaken op televisie. In die minister zag je het Noorse platteland terug. Hij zag eruit als een lokale bestuurder van een boerenorganisatie: ernstig gezicht, trouwpak van een tijdje geleden, een wat verweerd gezicht. Even later was een echte boer in beeld: die was nog verweerder.
Dan Nederland. Bij ons zijn komkommers zo goedkoop dat je vanzelf denkt dat ze uit massaproductie komen – wat ook zo is. Onze ministers zien er bepaald niet agrarisch uit. Hoewel bijvoorbeeld minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een landbouwachtergrond heeft – hij heeft in Wageningen gestudeerd – is het hem niet aan te zien. De leden van ons kabinet zien er niet plattelanderig uit, en het regeerakkoord heeft niets plattelanderigs in zich. Wat dacht u van het streven naar gemeenten van minimaal 100.000 inwoners? In dergelijke gemeenten zal de aandacht voor landbouw en platteland nul zijn. Provincies zijn dan op slag overbodig, want bijvoorbeeld Zeeland en Drenthe kunnen dan beide met drie gemeenten toe. En wat dacht u van het plan om de huur van huizen te koppelen aan de WOZ-waarde? In de Randstad levert dat stevige huren op; in de krimpgebieden komen verhuurders op zwart zaad te zitten. We weten wat dat betekent: een halve eeuw te lage pachten heeft het pachtareaal sterk doen slinken. Dat gaat met de huizenverhuur op het platteland straks net zo gebeuren. Nog een voorbeeld: vrijwel alle gevangenissen buiten de Randstad wil men sluiten. Het laat in elk geval zien dat de criminelen vooral in de Randstad zitten. In de Verenigde Staten, en waarschijnlijk ook in Noorwegen, worden gevangenissen, net als militaire complexen, juist in de perifere gebieden gezet om de regionale economie te stimuleren.
Ik ben blij dat we een op het oog stabiel kabinet hebben, en dat ik me in het buitenland niet meer hoef te schamen voor een regering met PVV, maar landbouw en platteland hebben weinig goeds van dit kabinet te verwachten. Moest u dan toch maar liever boer in Noorwegen zijn? Ik denk het niet. Het is mooi voor de boeren dat de producten er duur zijn, maar de omstandigheden zijn er dan ook naar. Een verweerde kop krijg je niet van luxe.

Laatste reacties

 • Bison

  Ben blij dat ik in Canada zit en 10 km van de naaste buur.
  Niks verkeerd met een verweerde kop hebben,dat getuigd van eerlijke arbeid in de buitenlucht,beter dan die weke bekkies en slappe witte handjes van die stroppendas dragers. • poldes

  dit kabinet is een afgeleide als het goed is van de meeste kiezers.
  deze bevinden zich hier in verstedelijkte gebieden.
  het reultaat .
  Toch blijft investeren in het nederlandsche platteland nodig,
  en op den duur ook nog wel rendabel.

 • Sjaak Mocking

  Aan de foto van Dirk Strijiker zou men ook niet verwachten dat hij iets met landbouw te maken heeft. Zo zien we maar weer dat ook een columnist zelfs van de boerderij zich niet verdiept in enige vorm van zaken. Hij zou geen boer willen zijn in Noorwegen en dat op basis van wat uiterlijke vertoningen. Het blijkt wel weer dat de beste man zich totaal niet heeft verdiept in de Noorse omstandigheden. Ja, het eten is hier duurder. Ja, de prijzen die de boeren ontvangen zijn hoger. Ja, de mensen verdienen hier gemiddeld ook meer. Ja, de infrastructuur is totaal anders dan bijvoorbeeld in NL. Ja, ook hier in Noorwegen verdiend de gemiddelde boer minder dan andere beroepsgroepen. Maar met het boeren in Noorwegen is helemaal niks mis mee. Ik nodig de beste man eens uit om een verdiepings artikel te schrijven over de landbouw in Noorwegen en hij is van harte welkom om hier bij ons kennis te maken met die Noorse landbouw. Wellicht gaat er een lampje bij hem branden. Het is hier echt niet het paradijs op aarde maar hier worden boeren nog gewaardeerd om wat ze zijn en wat men produceerd.

 • W Geverink

  Nou Dirk, als ik naar de foto boven je artikel kijk heeft het van de elementen veilige kantoorwerk van jou ook bepaald geen fotomodel gemaakt.

 • alco1

  Sjaak Mocking. Als vakantieganger heb ik ook de Noorse landbouw ontdekt en een verdiepings artikel zou ik ook met interesse lezen.
  Hoe de landbouw daar nog op handen gedragen wordt was voor mij een openbaring in vergelijking met hier in Nederland. We zagen een boer op een zondagavond met een sleepslangsproeier achter de tractor mest verspreiden rechtstreeks vanaf de boerderij. Een stank in het dorp, maar niemand die er klaagde.
  Een goede toekomst toegewenst.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.