Redactieblog

2215 x bekeken

Triest over de drempel

“Volgend jaar wil ik meer vrije tijd en andere dingen doen”, zeg ik tijdens de kerstdagen tegen Hanna.

Ze lacht: “Dat lukt je nooit.” “We hebben te veel hooi op de vork”, gaat ze serieus verder. “Sinds Hans terug is wordt het alleen maar drukker. We hebben de kleinkinderen nu dichtbij. Fantastisch, maar we moeten wel erg vaak oppassen. Hans gaat er te gemakkelijk van uit dat wij hier de zaakjes op de boerderij blijven regelen. Hij zit te vaak in Amerika. Daar lijdt hij verlies en hier niet. Dankzij ons.”

Inderdaad. Het gemak waarmee kinderen aannemen dat je er altijd voor hen bent, verbaast je. Dat vraagt tijd en geeft je ook een schuldgevoel. Je voelt je bijna dubbel verantwoordelijk. En dan vraagt de nieuwbouw van de stal ook nog alle aandacht.

“Zelf beslissen kost veel minder tijd dan overleggen met de kinderen”, mijmert Hanna. Dan, relativerend: “Zo is een mens nooit tevreden.”

Ik ben het volledig met haar eens. Toen Hans in Amerika woonde wilde ik hem graag thuis hebben. Nu hij er is wens ik hem soms in Amerika. Hoe meer mensen meepraten, hoe langzamer de besluitvorming.

“We moet een stap terugdoen”, zegt Hanna, ”Zelf minder nadenken en gewoon doen wat Hans wil. Als wij er niet waren, zou hij een uitstekende boer zijn. Wij dwarsbomen hem, in plaats van andersom.”

Wijze woorden van Hanna. In feite speelt zich in de hele landbouwsector hetzelfde af. We hebben zoveel organisaties, dat een buitenstaander niet meer weet wat de mening van de landbouw is. We gaan aan onduidelijkheid en overleg ten onder. Nemen niet meer deel aan de besluitvorming.

Je ziet dat met de benoeming van de nieuwe staatssecretaris, Sharon Dijksma. Als er ook nog maar iets over was van een landbouwlobby in Den Haag, dan was dit nooit gebeurd. Eigen schuld, zelf veroorzaakt door het CDA te laten vallen.

“Het ergst is dat de ambtenaren nu helemaal de baas worden in Den Haag”, sombert Hanna. ”Hoe minder deskundigheid bij de staatsecretaris, hoe groter de macht van de ambtenaren. Daarom ga ik triest over de drempel van het nieuwe jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.