Redactieblog

1300 x bekeken 2 reacties

Toeslag herfstmelk vooral zaak van fabriek

De melkprijs stijgt in december, maar gaat toch naar beneden. Oorzaak: het vervallen van de herfsttoeslag.

Opeens is er overal geroezemoes. Deze week op een vergadering waren er nogal wat collega's die vonden dat de toeslagen en heffingen best afgeschaft kunnen worden. Een vlakke melkprijs over het hele jaar is veel prettiger. Bovendien is de melkaanvoer al redelijk verdeeld over het gehele jaar.

Ik bracht tegen deze opmerkingen in dat ze een kort geheugen hebben. Het is nog niet zo lang geleden dat door de toeslagen de curve van de winter- en zomermelk grote pieken vertoonde. Met de heffingen en toeslagen is dat gewijzigd. Zoals je een paard alleen met de toom in het gebit kan sturen, kun je een boer alleen maar sturen via zijn portemonnee.

Als we de heffingen en toeslagen afschaffen hebben we binnen de kortst mogelijke tijd weer een curve met pieken. Dat kost ons als boeren geld, want de productiecapaciteit van de zuivelfabrieken zal op de hoogste piek moeten worden afgestemd. Bovendien kan er in de winter best weer eens te weinig melk komen en in de zomer teveel. Consumenten eten het hele jaar ongeveer wel evenveel. Daar zullen we aan moeten voldoen.

Een voorbeeld is de biologische veehouderij. Die zijn een jaar of vijf geleden ook met wintertoeslagen begonnen. Om dezelfde reden als de gangbare veehouderij vroeger.

Ik vind dat vooral de fabriek aan moet geven wanneer ze melk nodig heeft. Daar moeten wij gevolg aan geven. Anders melken we straks in de zomer veel meer weidemelk tegen een lage kostprijs. Daarom: de heffingen en toeslagen afschaffen vraagt om moeilijkheden.

Laatste reacties

 • johannetje

  helemaal mee eens. Het hoogste rendement voor cooperatie en boer bij een vlakke, voorspelbare aanvoer.

 • poldes

  nee johannetje
  de melkverwerkers hebben nooit genoeg aanvoer als er flinke winsten op de verkopen behaald worden.
  In die tijden gaat men hier vanuit het westen boerderijmelk in lithouwen kopen
  waar € 0,10 vervoerkosten bijkomen.
  en of het KKM,QLIP of weidemelk is komt niet zo nou.

Of registreer je om te kunnen reageren.