Redactieblog

11 reacties

Straf voor sjoemelende boer, maar beloning staatssecretaris

Wat een verschil tussen een boer en een staatssecretaris, die sjoemelen. De ene wordt dubbel gepakt, de andere krijgt geld toe.

Zie onze oud-staatssecretaris, de PvdA’er Co Verdaas. Hij loog over zijn woonplaats en de declaraties, die hij indiende als gedeputeerde. Zelf noemt hij dat declaraties, waarover discussie kan ontstaan. Onzin. Als je kosten hebt gemaakt en je declareert ze, prima. Als je ze niet hebt gemaakt, maar wel declareert en beurt, dan zit je fout. Co Verdaas gaf dat bij zijn aftreden ook versluierd toe. Het bewijs dat hij sjoemelde leverde hij zelf door nu geld terug te storten in de Provinciale kas van Gelderland.

Co Verdaas gaat niet met lege handen weg. Hij krijgt wachtgeld mee als staatssecretaris en als gedeputeerde. De komende jaren - meer dan drie - heeft hij een vorstelijk inkomen, waar hij niets voor hoeft te doen. Zo wordt -  een kleine -  misdaad beloond.

Hoe anders wordt een boer behandeld, die een beetje sjoemelt. Met de mestwetgeving, de opgave van hectares voor de toeslagrechten of een ander deel van onze verstikkende regelgeving. De AID komt op het erf en er volgt een onderzoek. Daarna komt er een boete van de Dienst Regelingen, vaak gevolgd door een korting op de toeslagrechten. Vooral dat laatste is onrechtvaardig.

Wat een verschil. De staatssecretaris gaat goudomrand weg en de boer kan met zijn billen op de blaren zitten. Beiden omdat ze sjoemelen. Wat een onrecht in onze rechtstaat.

Laatste reacties

 • Leo van Malsen

  Verdaas stort het geld weer terug maar ontloopt daarmee zijn straf en krijgt inderdaad een beloning mee. Een willekeurige dief kan na het stelen van iets zijn straf niet ontlopen door het gestolen goed terug te geven, en krijgt dan vooral geen beloning mee.
  Als de politiek ook ooit nog eens wil, dat er echt weer hoge opkomsten zijn van kiezers, zullen ze zelf dit ook veel meer aan de kaak moeten stellen. Zorgen dat de bevolking hen weer vertrouwt. Maar als je toch ziet hoe verkiezingsbeloften met voeten worden getreden, en hoe politici elkaar de handen boven het hoofd houden, zullen onze leiders, die toch een voorbeeldfunctie hebben in ons land, dat denk ik nooit bereiken.

 • PWisse

  Wat is goudomrand? We moeten dingen ook niet overdrijven, Verdaas zijn politieke carriere is over, hij staat met pek en veren besmeurd in het nieuws en betaald zijn onjuiste declaraties terug. Is dat terecht? Wellicht, maar of de agrarische sector daarmee beter af is? Dat zeker niet!
  Omgekeerd is de agrarische sector er wel bij gebaat dat bewuste wetsovertreders in eigen gelederen tot de orde worden geroepen. Ik ben het helemaal met de Vergaderboer eens dat straffen vaak buitenpropotioneel zijn, maar dat zelfde vind ik van de gevolgen van Verdaas zijn verkeerde handelen. Wie heeft daar baat bij, behalve de bloedhonden in de oppositie?

 • Rip

  Drie jaarsalarissen van Verdaas kom al gau neer op meer dan driehonderd duizend euro. Als dat niet goudgerand is PWisse,weet ik het niet meer.

 • BrabantsBoerenverstand

  PWisse, de onterechte declaraties waren ter waarde van E800, het was inleveren en wachtgeld of houden en vervolgd worden door justitie. Zeer moeilijke keus lijkt mij. Als een boer iets verkeerd invult bij dienst regelingen ter waarde van E800 wordt het afgepakt, ingehouden en volgt er nog een keer een boete. Dat is het verschil.

 • Rip

  Het was veel meer dan E800. Krantenberichten spraken van 30.000 euro, plus valsheid in geschrifte. Het bedrag is niet zo belangrijk, maar de moraal van liegen en berdriegen. En dat mag toch niet worden beloond.

 • joannes

  PWisse, hoeveel boeren tekenen voor de straf van Co Verdaas? Hij zal wel ergens in de 2e linie worden op gesteld binnen de PvdA. Zo vergaat het alle politicy die een integriteits foutje begaan. Ze helpen elkaar aan de baantjes. Bij boeren ligt dat anders, die moeten het zelf opknappen! Of hij kan bij de buurman gaan melken als die iemand echt nodig heeft want zonder behoefte kan het niet uit een naaste te helpen met werk. In de politiek ligt dat anders: die verdelen onder elkaar andermans centen!

 • Noordam2

  voor die 800 euro had Verdaas niet opgestapt het gaat om veel meer en dat had uitgekomen in dat rapport nu blijft dat onder de pet en krijgt hij voor boeren begrippen een mega bedrag mee. Nederland anno 2012!!!!

 • @meelmuisje

  Ach... zoveel is er niet veranderd sinds de middeleeuwen??? Toch???

 • PWisse

  @Rip

  Verdaas heeft niet recht op drie jaar wachtgeld maar 'slechts' een half jaar, daarvan is het nog onduidelijk of hij dat gebruikt, of dat hij weer een nieuwe baan vind.

  Als het gaat om de moraal van liegen en bedriegen, moet er dan direct een sanctie volgen die een carriere om zeep helpt? Zo ja, dan komen boeren er nog vrij genadig vanaf met een forse boete en/of korting op de toeslagrechten. Want een boer die percelen verkeerd intekent, mest uitrijdt op bevroren grond of te veel dieren in de stal heeft handelt ook in strijd met de moraal van liegen en bedriegen. Moet zijn bedrijf dan ook om zeep worden geholpen of de boete buiten proporties zijn? Nee, de straf moet gericht zijn op het voorkomen van overtredingen en niet op wraakzucht oid.

 • Rip

  PWisse, wachtgeld staatssecretaris is een half jaar. Samen met het wachtgeld als gedeputeerde maakt meer dan drie jaar. En als gedeputeerde declareerde hij de niet gemaakte kosten.

 • theokemme

  wie is de volgende

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.