Commentaar

2931 x bekeken 6 reacties

Stille armoede

Vion noteert in augustus € 1,93 per kilo geslacht gewicht, een torenhoge varkensprijs. Voor veel varkenshouders is het niet genoeg.

De voerprijs stijgt vrijwel gelijktijdig mee naar recordhoogtes. De marge wordt krapper, soms negatief. Volgens LEI Wageningen UR kampt  een op de vijf varkensbedrijven met forse liquiditeitsproblemen.

Een soortgelijk verhaal gaat op voor de vleeskuikenhouders, en in iets mindere mate voor melkveehouders. Ook zij verdienden in 2012 minder dan het jaar ervoor. Een kleine groep melkveehouders voerden eind november nog actie in Brussel voor een acceptabel inkomen. Maar zo expressief als deze groep is de land- en tuinbouw doorgaans niet als het gaat om inkomen. Ja, boeren klagen altijd, klinkt het. Is het niet over het de prijzen, dan wel over het weer. Het is een karikatuur; het echte leed blijft veelal onzichtbaar achter de facade van een riante woning en dito stallen- of kassencomplex.

De vraag is wanneer sprake is van armoede. De geldende definities van officiële instanties zijn lastig omdat er vaak wel veel vermogen in de bedrijven zit. Feit is dat de kasstroom op een toenemend aantal bedrijven ontoereikend is. Soms is dit nog op te vangen met besparingen, maar de voer- en energierekening moeten toch worden betaald. Banken zijn veel kritischer met het verstrekken van krediet. Er zijn boeren bij die het met 'zakgeld' moeten doen. Zij zullen het niet aan de grote klok hangen, uit schaamte.

Armoede blijft niet beperkt tot achterstandswijken in steden, maar is er ook op het platteland. Elke dag staken vijf boeren en tuinders hun bedrijf, becijferde het CBS onlangs. Vaak is er geen opvolger, ook omdat het bedrijf te klein is om nog een boterham te verdienen. Het is daarmee ook vrijwel onverkoopbaar, althans voor de prijs die ze in hun gedachten hadden. Heel zuur voor ondernemers die hierin hun pensioenvoorziening zagen. Het is goed om ook deze situatie onder de aandacht te brengen.

Laatste reacties

 • loef

  Het is te gek voor woorden dat een groep mensen ruim onder het met inder daad een zakgeld moet zien rond te komen.
  Maar ja iedereen heeft zijn procentjes behalve de boer die krijgt maar krentjes......

 • drientje

  Goede analyse Jan Vullings. Gezien de verdeelheid onder de boeren, zie ik het niet goed komen met het gezinsbedrijf. Zie de actie van de varkernsslachterijen, bij een verminderd aanbod, toch de prijs laten zakken. Laten we in elk geval beginnen de potentiele opvolgers een spiegel voor te houden zodat ze goed weten waar ze aan beginnen met een bedrijfsvoortzetting.

 • info104

  Een torenhoge varkensprijs wat een domme opmerking 20 jaar geleden ontvingen zij al 5,=gulden per kg geslacht gewicht dat is 2,25 euro per kg. Dat hebben de varkenshouders al 13 jaar niet meer ontvangen en het voer is zelf veel duurder geworden.

 • koestal

  Daarom zetten ze zeker de Hedwigpolder onder water,om meer schaarste te cre-eren

 • derijkecp1

  20 jaar terug kregen de akkerbouwers 57 cent per kg voor het graan,dus noem het voer van nu niet duur met 25 cent .veehouders zijn 20 jaar verwent met de lage graanprijzen,en dat is even wennen.

 • el

  57 cent van een gulden, of 25 cent van een euro ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.