Redactieblog

1229 x bekeken 6 reacties

Kosten en ondernemen

"Zelf een robot en dan bij een andere boer gaan melken. Hoe bedenk je het", zegt Hanna hoofdschuddend. We hebben net gekeken naar een televisie-uitzending over de melkprotesten in Brussel.

Het beeld dat geschetst werd is droevig. Met op de achtergrond de melkspuitende protesten worden twee boeren thuis geïnterviewd. De één heeft een aantal jaren geleden de melkkoeien weggedaan en fokt nu jongvee. Hij melkt bij een andere boer.

Het andere verhaal is schrijnender. Een boer met een mogelijke opvolger heeft op 750.000 kg melk bijna 2 miljoen euro geïnvesteerd. Onder meer in een robot. Nu zit hij zo krap, dat hij zelf bij een andere boer gaat melken.

"Die man heeft een enorm hoge kostprijs", constateert Hanna. "De investering is veel te hoog voor een bedrijf van deze omvang. Ik begrijp wel dat hij klaagt dat er geen droog brood valt te verdienen. Maar hij mag ook wel eens in de spiegel kijken en de vraag stellen: ben ik een ondernemer? Als hij eerlijk is moet hij die vraag met nee beantwoorden. Die robot had er in zijn situatie nooit moeten komen."

Hanna kiest dus duidelijk voor het standpunt van LTO-voorzitter Kees Romijn. Die stelde in een vraaggesprek na de reportage dat deze boer overgefinancierd was en dus moeilijk op een kostendekkende melkprijs kon rekenen. Voorzitter Dirk-Jan Schoonman van de NMV, die ook aan tafel zat was dit niet met hem eens. Hij poneerde weer zijn stelling dat een kostprijs van 47 cent door de melkprijs goedgemaakt moet worden.

"Onzin", vindt Hanna. "Zeker, het is door de hoge kosten van dit moment geen vetpot. Maar dan kun je niet stellen dat de gemiddelde opbrengstprijs van melk 47 cent moet zijn. Dan worden sommigen poepierijk en anderen kunnen er nog met moeite komen. Schoonman gaat uit van de situatie dat iedereen boer moet kunnen blijven. Dat is niet realistisch. Een boer is ondernemer en die moet zijn eigen kansen grijpen. De markt bepaalt de prijs en daar moet de boer voor produceren. Punt, uit!"

"Brussel kan wel voorwaarden scheppen", merk ik op. Hanna knikt zuinig.

Laatste reacties

 • ron_kleinsman1

  En zo is het !!!!

 • Mozes

  Volledig mee eens.

 • el

  Welke bank is zo gek .

 • Bison

  Kan ook zeggen,..welke boer is zo gek.

 • Rip

  Ik zou ze niet graag de kost geven die veel te zwaar gefinancierd zijn. En ik ben het met Bison eens: welke boer is zo gek. Deze man is misschien wel een goede boer, maar beslist geen ondernemer. Daarom redt hij het ook niet in de toekomst.

 • info249

  Ieder maak zijn eigen kostprijs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.