Commentaar

1 reactie

Hooggespannen verwachting melkprijs

De melkprijzen stijgen ook in de eerste helft van 2013. Het is goed nieuws uit de mond van Theo Spierings, topman van het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra. Ook vanuit de Rabo-gelederen klinken positieve geluiden.

In de oorzaak van deze verwachte prijsstijging zit tegelijkertijd het nadeel: hoge voerprijzen. Als gevolg van langdurige droogte in de Verenigde Staten liepen de graanprijzen fors op, en zakte de melkproductie in de VS. Andere voor zuivel relevante delen van de wereld, bijvoorbeeld Argentinië, kampten met extreme regenval. De melkproductie blijft nog even op een bescheiden niveau, meent Rabobank-analist Kevin Bellamy. Als de vraag nu nog wil toenemen, is zelfs nog verdere prijsstijging mogelijk.

Een hogere melkprijs is broodnodig. Immers de voerprijzen zijn torenhoog. Volgens een prognose van het gezaghebbende bureau Stigevo blijven deze in het eerste kwartaal van 2013 ook op het huidige hoge niveau.

Fonterra verhoogt zijn voorschotprijs met 25 Nieuw-Zeelandse dollarcent naar 6 dollar. De vooruitzichten 'down under' voor de melkproductie zijn goed. Spierings legt met zijn uitspraken nu ook een druk op de Nederlandse markt. FrieslandCampina is altijd voorzichtiger met dergelijke prijsvoorspellingen. De verwachtingen zullen hooggespannen zijn.

Eén reactie

  • agratax2

    Zijn zorgen over hoge krachtvoer prijzen terecht? Als de krachtvoergift duurder wordt dan melk die het oplevert, is het economische antwoord toch eenvoudig; 'Stop krachtvoergift'. Zolang iedere kilogram krachtvoer meer opbrengt aan melkgeld dan het kost is er ook niets aan de hand, nog steeds winst op krachtvoer. Levert het dure krachtvoer verlies op dan is stoppen met dit dure artikel de enige oplossing om de tekorten niet groter te maken dan ze zijn. Een ding is zeker dan slinkt de melkplas en zal volgens goed economisch gebruik de prijs stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.