Redactieblog

2267 x bekeken 10 reacties

Het nertsenverbod

De Eerste Kamer heeft nu ook ingestemd met een initiatief-wetsvoorstel dat de nertsenhouderij verbiedt. De voorstanders zijn hele ethische mensen: zij willen niet dat dieren worden gedood om een luxeproduct als bont te produceren.

Maar zij zijn weer niet zo ethisch dat zij inzien dat ook mensen fatsoenlijk moeten worden behandeld. De nertsenhouders hebben nog wel elf jaar de tijd om hun duistere zaken af te bouwen, maar dan is het afgelopen.

Het is natuurlijk buitengewoon dom om een productieve sector die in alle opzichten goed functioneert de nek om te draaien. Alsof het economisch zo zo goed gaat in Nederland, dat wij ons dat gemakkelijk kunnen permitteren. Daar komt nog bij dat het ons waarschijnlijk ook nog eens veel geld gaat kosten. De zeer strijdbare baas van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE), Wim Verhagen, sprak over een bedrag van 1 miljard euro aan schadevergoedingen. Waar moet dat dan weer vandaan komen? Een mooie uitdaging voor de nieuwe staatssecretaris van landbouw.

De regering en het parlement redeneren als volgt: we geven de betrokkenen tien jaar om iets anders te gaan doen – aan het einde van die periode is er niets meer van waarde over – er is dus nauwelijks schade. Dat is hetzelfde als: over tien jaar gaan we een snelweg over uw land leggen – u hebt genoeg tijd om wat anders te gaan doen – u ontvangt geen schadevergoeding.

Zo is alles mogelijk. De overheid dacht er ooit nog wel eens anders over: de kokkelvissers in de Waddenzee, die moesten verdwijnen vanwege de natuur, werden uitgekocht. Zelfs de Arnhemse bordeelhouders die weg moesten, ontvingen compensatie. Wat hebben de nertsenhouders dan gedaan om zo te worden behandeld?

Er zullen nog de nodige rechtszaken volgen, zo werd al aangekondigd door de NFE. Dat verdient toejuiching. Het moet maar eens duidelijk worden dat een dom besluit ook een onrechtmatig besluit kan zijn. Of dat domme besluiten veel geld kunnen kosten.

De Denen, Letten, Russen en Chinezen lachen zich slap. Zij zullen het opengevallen gat snel vullen met extra nertsen. En van ethiek of dierenwelzijn hebben de Oekraïners bijvoorbeeld nog nooit gehoord.

Laatste reacties

 • joannes

  Helemaal mee eens, en Larkens, in dit verhaal is het woord ¨dom¨ goed gebruikt. En zoals ook hier weer duidelijk wordt, wanneer men verschilt in mening over etische zaken is medeleven en betrokkenheid met de verliezers/slachtoffers van dit wetsvoorstel ver te zoeken. Eea blijkt uit de schade vergoedings regeling in vergelijking met andere vergelijkbare gevallen.

 • jansloot

  Kan het niet beter verwoorden, echter als varkenshouder wacht ik echter ook nog steeds op compensatie van het stelen van onze rechten. Ik hoop dat de nertsenboeren het beter doen

 • minasblunders1

  Er zullen nog de nodige rechtszaken volgen...Zoiets heeft alleen maar zin als je een ONAFHANKELIJKE rechterlijke macht hebt. Helaas wijst de praktijk anders uit!

 • alco1

  Gelukkig weer iemand die duidelijk aangeeft dat er verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn.

 • alco1

  Misschien heeft Bruil onze reacties wel gelezen toen hij zijn column ging schrijven, want ik zie veel overeenkomsten. Nu nog proberen het realistische denken in de burger kranten te krijgen en voor de tv. Succes

 • kalkar

  Nederland is een gigantisch K.U.T. land. Praktisch failliet maar die ambtenaren maken alles kapot. Van de hedwiges polder, Betuwe lijn, hanzelijn, nertsensector, verplicht stoppen bij vele varkensbedrijven inzake ammoniak, blauwe stad, h.s.l.lijn, eco viaducten, Griekenland, und so weiter. Alles gaat naar de donder, maar eens komt de klap en het besef wat er allemaal kapot is gemaakt, maar dan is het te laat!

 • Bison

  Hoog tijd to pack up and leave die verrekte bloempot Holland voor betere oorden voordat de hamer valt melkertje!,the writing is on the wall.
  Ik ben blij dat ik die stap 32 jaar geleden al gedaan heb,het was toen al knoeien met een rietje en boeren waren toen al verschoppelingen.
  Ik zou gillend gek worden van al de bemoeienissen en wetten en regels en verplichtingen die ze elke keer weer in boeren d'r maag splitsen daar.

 • kalkar

  Klopt Bison, maar voor mij is het te laat. Als ik ga graven in het verleden dan ging tijdens mijn schooltijd, begin jaren 80, de beste boer uit flevoland naar Canada. Ik was te jong en nam het voor kennisgeving aan. Nu denk ik wel eens terug aan hun.( 1 van hun zoons zat in mijn klas). Ze waren nederland met de net ingevoerde superheffing zat en toen al de vele buitenlanders, lees K.U.T. Marokanen. Tja, ze zagen het niet verkeerd.

 • agratax2

  Willem. Naast al die buitenlanders lachen ook de Nederlandse hokken bouwers in hun vuistje. Deze mannen doen niet anders dan nieuwe hokken bouwen in de buitenste buitenlanden. Dit geeft de minister van handel de kans om te zeggen dat er goed wordt geëxporteerd door de sector. Helaas is dit geen blijvende handel, zoals bont maken. Hokken kunnen de Chinezen na bouwen ook voor export en goedkoper dan de Nederlanders. Ik zie dit verbod als een voorbode van een langzaam sterven van de Nederlandse intensieve landbouw,misschien wel de hele landbouw op termijn inclusief ons zo geroemde Kenniscentrum, Wageningen. Als zij niet meer bij machte zijn hun uitgedachte ideeën in de praktijk te toetsen, zal er gaan buitenlander meer van willen weten.

 • j.maarsingh1

  het is in Nederland dus zo, dat als je het vroeg genoeg aankondigt kun je iemand blijkbaar ongestraft alles afpakken

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.