Commentaar

727 x bekeken

Goede ingreep van Europees Parlement

Het Europees Parlement staat op het punt een goede ingreep te doen in de plannen van eurocommissaris Ciolos voor het vernieuwde landbouwbeleid. De landbouwcommissie van het parlement stuurt aan op een versoepeling van de voorwaarden voor verplichte vergroening die Ciolos de Europese boeren wil opleggen. Een terechte versoepeling.

Ciolos wil dat boeren straks 30 procent van hun toeslagen moeten 'verdienen' door vergroeningsmaatregelen te nemen, zoals akkerranden niet te betelen. De andere 70 procent is dan de zogeheten basispremie. Dat klinkt schappelijk, alleen zit er een addertje onder het gras. De straf die iemand krijgt als hij niet aan de vergroeningsvoorwaarden voldoet, kan oplopen tot veel meer dan die 30 procent. Sterker, wie zich er niet aan houdt, kan zijn hele inkomenstoeslag kwijtraken. In de praktijk zou zo de hele inkomenssteun gekoppeld zijn aan groene voorwaarden.

Dat kan niet de bedoeling zijn, oordeelt de parlementscommissie. Zij wil loskoppeling van basispremie en vergroening. Wie zich niet aan vergroeningseisen houdt, maar wel aan de 'gewone' basiseisen (cross-compliance), krijgt altijd nog 70 procent van zijn toeslag, en wordt niet via de achterdeur gekort. Een terecht standpunt, dat veel beter aansluit bij het rechtsgevoel.

Er zijn nog wel wat Brusselse hobbels te nemen, zo moet dit standpunt nog door het EU-parlement worden overgenomen en daarna nog door de ministers. Maar het is een stap in de goede richting.

Of registreer je om te kunnen reageren.