Redactieblog

6 reacties

Geen vergoeding voor vergaderboeren?

Een jonge akkerbouwer, Rob ter Haar uit Lelystad, maakt zich druk over een vergoeding die hij krijgt als lid van een ledenraad van een coöperatie. “Onzin”, zegt hij.

Daar gaan mijn haren recht van overeind staan. Vergaderboeren moeten het kunnen opnemen tegen duurbetaalde directies. En dat zouden ze voor nop doen? Hoe krijgt Rob het in zijn hoofd.

Zijn motivering in een column in Nieuwe Oogst rammelt aan alle kanten. Hij zegt dat het uitbetalen van een vergoeding van 180 euro uiteindelijk meer kost aan bureaucratie, dan het opbrengt. Hij zou liever een fles wijn cadeau hebben gekregen. Het doet het werk tenslotte voor zijn plezier.

En dan komt het nog. Hij vindt het prettig dat de directie naar zijn mening luistert en dat hij serieus wordt genomen. Wel, wel. Directies geven ledenraadsleden altijd het gevoel dat ze serieus worden genomen. Dat is ook niet zo moeilijk met mensen als Rob ter Haar. Die hebben genoeg aan het gevoel van invloed en praten – of is het papegaaien? – vrolijk mee met de directies.

U begrijpt het, ik vind het een gevaarlijke opstelling van Rob ten Haar. Ik heb als vergaderboer ervaring. Het kost veel tijd. Ik wil daar goed voor beloond worden. Ik wil de tijd hebben om mij te verdiepen in de materie en dan tegengas geven aan de directie. Dat is meer dan serieus te worden genomen en mee te praten. Mannen als Rob zijn als was in de handen van directeuren en handige voorzitters. Daar zijn al veel coöperaties aan kapot gegaan.

Nee Rob, als je serieus genomen wilt worden zul je moeten kiezen voor een andere opstelling. En anders maar mooi bij je aardappelen blijven, waar je op de foto zo verheerlijkt naar kijkt. Ik hoop dat je een betere boer bent dan vergaderboer.

Laatste reacties

 • JeroenvBuuren

  Helemaal eens met vergaderboer.
  Is toch echt heel fout dat Rob ter Haar met aai over z'n bol tevreden lid is.
  Nog erger is dat dat dan de 'kracht' is van een ledenraad...
  Erg werkelijk heel erg. ik hekel me al aan de keuze van wie wel en niet in de ledenraad komen / gevraagd worden.
  Maar dit gaat er nog veel verder overheen..... ! Blij zijn dat ze naar je hebben willen luisteren....

 • joannes

  Als met de oude aristocratie die voldoende tijd hadden voor vergaderen en algemene belangen. Diegene die onvoldoende (vrije) tijd beschikbaar hebben kunnen niet participeren in de besluitvorming voor het gezamenlijk belang. Zo gaan we dus, in mentaliteit, stapjes terug naar de tijd dat het geld het voor het zeggen had. nb Met het argument minder kosten en meer waardering. Ik geloof niet dat iedereen dat zich bewust is van de gevolgen, wanneer ze zo´n schijnbaar charitatieve opstelling waarderen!

 • koeboertje

  Een goed ledenraadslid verdedigt ook de belangen van collegas die niet in de besturen zitten ,een vergoeding is dan zeker reeel voor de tijd die de bestuurder daaraan besteed .
  De niet bestuurder profiteerd net zo hard mee van de resultaten die door zijn collega geboekt worden , terwijl hij er geen tijd instopt

 • BoB de Bakker

  Tegengas aan de directie? Vind dat nog plaats dan, het is toch knikkebollen naar de directie. Of niet dan?

 • Rip

  Als je praat over vergoeding voor vergaderboeren, dan moeten die ook capaciteiten hebben. Die Rob ten Haar heeft ze duidelijk niet, zo blijkt uit zijn schrijven in Nieuwe Oogst. Ik heb het ook gelezen, maar vond het knap waardeloos. Zo'n man hoeft geen vergoeding en het is prettig dat hij het zelf inziet. Bliojft natuurlijk de vraag hoe je wel goede mensen in de ledenraad krijgt. Zouden die nog onder de boeren zitten? Je zou het wel denken, want er zijn steeds meer met een goede opleiding. Maar ja, opleiding is één, karakter is twee. En daar schort het bij de bestuurders, die de directie tegengas moeten geven, nog wl eens aan.

 • Jan Zonderland

  Ik heb het artikel van Rob ter Haar niet gelezen en het maakt mij ook niet zoveel uit hoe hij tegen die materie aankijkt. Feit is echter wel dat hij in ieder geval met naam en toenaam voor zijn mening durft uit te komen, iets wat van iemand met het pseudoniem 'vergaderboer' niet gezegd kan worden. Dat is pas griezelig als mensen die niet eens voor hun eigen naam uit durven komen jou belangen moeten gaan behartigen, betaald ofniet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.