Commentaar

5 reacties

Ganzenprobleem nog lang niet opgelost

Eindelijk zijn ze er uit. Provincies en zeven organisaties die zich bezighouden met natuur en landschap, zijn het eens over de aanpak van het ganzenprobleem.

De unieke alliantie van boeren en natuurbeschermers in de zogeheten G7 hebben elkaar na lang en taai overleg eindelijk gevonden. Dit compromis lijkt het best haalbare in een kwestie waarbij dierhoudend en dierminnend Nederland tot elkaar veroordeeld zijn. Hoofdlijn van de overeenkomst is dat overwinterende ganzen met rust gelaten worden en dat de ganzen die hier in de zomer blijven hangen 'aangepakt' worden.

Op dat uitgangspunt is weinig af te dingen. Voor trekganzen heeft Nederland een internationale verantwoordelijkheid. Er is ook nog steeds draagvlak onder boeren om die dieren in grote aantallen te tolereren. Ze horen er bij. Met exoten en standganzen is dat niet zo. Die zitten boeren veel meer in de weg, want ze veroorzaken schade in het groeiseizoen. Snel groeiende schade bovendien. Het aantal overzomeraars is in tien jaar schrikbarend gestegen.

Er zitten nog veel rafelranden aan het plan. Veel zijn in de praktijk op te lossen. De belangrijkste zwakke plek zit hem in het doel om alleen in de zomer op grote schaal dieren uit te schakelen. Niet voor niks haakten vorig jaar de jagers af. Zij zagen zichzelf niet het vuile werk opknappen als iedereen meekijkt. Daar komt bij dat de meest effectieve methode niet is toegestaan, dat is het vergassen van ganzen met CO2 tijdens de rui. Het is zaak dat dit snel alsnog geregeld wordt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als Nederland verantwoording draagt voor de 'internationale' ganzen, dan zal Nederland als geheel de consequenties hiervan moeten aanvaarden. Dus niet de schade op de boeren schijven en als hele gemeenschap doen als of je de verantwoording voor deze dieren neemt en ze met open armen ontvangt en ruimte en eten biedt.

 • alco1

  Het belangrijkste. Hoe men het verminderen gaat aanpakken,is nog niet geregeld. Dat kan nog leuk worden.

 • Gijs Gans

  Dat er wel een accoord is maar niets is geregeld is LTO zij schuld

 • Leo van Malsen

  Allereerst zijn jagers niet alleen om die reden afgehaakt. Ja, imagoschade was een van de belangrijke punten. Maar wat nog veel zwaarder woog is het feit dat:
  1.) er na 5 jaar niks meer aan de zomerganzen mag worden gedaan en daarmee dus het probleem niet kan worden opgelost, en dus de uitvoer zinloos is, en;
  2.) per direct de winterganzen niet meer mochten worden bestreden. Dat houdt dus in dat er elke winter zo'n 2,5 miljoen ganzen komen fourageren en waarvan er een deel achterblijft om de zomerpopulatie meteen weer aan te vullen.

  De G7 schermt met internationale verantwoordelijkheid, zelfs verplichting, om ganzen op te vangen. Deze verplichting geldt helemaal niet voor deze 2,5 miljoen ganzen, maar voor een paar honderdduizend ganzen van o.a. soorten die wel in hun voortbestaan worden bedreigd. Maar daar vallen kolgans en grauwegans niet onder!

  En dat blijkt wel, Duitsland, Belgie en Frankrijk bejagen de gans met alle mogelijke middelen. Hoezo EU verplichting!

 • Bison

  Die ganzen zijn niet stom en gaan/blijven waar ze kunnen doen en laten wat ze willen,..hebben ze waarschijnlijk afgekeken van de Molukken,Surinamers en Muslims ea

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.