Commentaar

6 reacties

Fok niet met illegaal sperma

Volgens de Vereniging van importeurs van sperma VSI bestaat er levendige handel in illegaal geïmporteerd rundersperma. Ze heeft hierover een klacht ingediend bij de NVWA.

Er was altijd al een grijs circuit, maar de laatste tijd zou dit in omvang toegenomen zijn.
Erkende importeurs zouden hierdoor jaarlijks een miljoen aan omzet mislopen.

De illegale import loopt via een handjevol handelaren. Het is lucratief, omdat er grote prijsverschillen zijn tussen landen. Precies hetzelfde rietje kan in een ander EU-land wel 20 euro goedkoper zijn dan in Nederland. Dan is verleiding er al snel om een partijtje mee te smokkelen.

Snelle winst is ook de drijfveer achter soortgelijke overtredingen in ander sectoren, denk aan illegale doorverkoop van pootgoed of vergisting van riskante,  niet-toegestane reststoffen. De vergelijking gaat ook in andere opzichten op; er zijn risico’s aan verbonden op het gebied van bio-veiligheid. Regels voor import zijn er niet voor niks, maar dienen om kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Dat de commerciële partijen die binnen deze regels opereren marges hanteren, is logisch. Dat hun prijzen hoger zijn dan die in het illegale circuit eveneens.

Veehouders weten naar verluidt vaak zelf niet dat ze illegaal sperma krijgen. Dat klinkt ongeloofwaardig. Denk aan de slogan van marktplaats, ook zo’n handelsplek met risico’s: lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal ook zo. Kortom, fok niet met illegaal sperma.

Laatste reacties

 • voortman

  Helemaal mee eens, fok niet met illegaal sperma! Maar sperma dat gewoon bij een EU-waardig KI-station in het buitenland wordt gekocht en verzegeld naar een EU-waardig KI-station in Nederland komt waar de NVWA de zending controleert en registreert is NIET illegaal, alleen handig gekocht..... Dit sperma wordt nu wel heel gemakkelijk, ook in dit artikel, over dezelfde kam geschoren als het kleine beetje sperma dat echt illegaal is.

 • huubjansen

  Waar komen die grote prijsverschillen dan vandaan?

 • voortman

  wat denk je.......
  heb je wel eens gezien hoeveel mensen er in die stands op de beurzen staan?
  die hebben allemaal een auto en moeten allemaal eten......
  veel adviseurs/inseminatoren geven geen goed foktechnisch advies maar adviseren de stier waarvan zij de meeste provisie opstrijken....
  bij veehouders die de stierkeuze aan de inseminator of een SAP overlaten (zijn er nog steeds best veel) worden opvallend weing stieren van onder de € 10 ingezet terwijl deze bedrijven het best kunnen doen met oude bewezen stieren die voor weinig geld te koop zijn.

 • pepper1

  Sperma importeurs zijn dikke graaiers , als ze een redelijke provicie nemen verdwijnt de grijze import

 • NoordHollander

  oppewal probeer de boerderij maar op de been te houden en verspil niet teveel inkt en papier aan dit liebregts geleuter

 • koestal

  de importeurs rijden allemaal Mercedes of BMW,wie betaalt dat ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.