Redactieblog

17 reacties

Een ton op de bank

Een vuistregel in de Amerikaanse, grondloze melkveehouderij is: in tijden van toenemende volatiliteit zowel bij opbrengstprijzen als kostprijzen met 1.000 koeien een miljoen aan liquiditeit te bezitten. Nu zijn wij geen Amerika, maar gebrek aan cash is er wel.

Doe maar een rondje verkopers van benodigdheden voor melkveebedrijven en dan weet je wat er gaande is. Het geld komt niet, vertraagd of in stapjes binnen. Er moeten bedrijven bijgefinancierd worden zonder dat er geïnvesteerd is en dat is zorgelijk. De melkprijs is zo gek nog niet en zal uitkomen op 36 eurocent. Daar kan het niet aan liggen, kijk eens wat we in 2009 beurden. Het zijn nu de kosten en dan met name voer, die veroorzaken dat er weinig marge is.

Straks, in 2015, wordt er 10% meer gemolken en bij dat extra melken in het quotumvrije tijdperk wordt er niet gekeken naar de kostprijs. De banken voorspellen meer dan 10% melk, de zuivelvisie is meer dan 10% en de geënquêteerde boeren hebben dat dit voorjaar, toen er nog wel marge was, nog eens bevestigd. De stallen zijn er, de verwerkingscapaciteit van de zuivel is er dan en het zin van de boeren is er en het mag nu. Met het quotumtijdperk konden Nederlandse boeren niet omgaan, nagenoeg altijd boete betaald en de werkelijke kosten zijn een veelvoud daarvan. De vrijheid van melken zal haar eigen dynamiek meebrengen. De extra Nederlandse melk kan Europees of verderop gemakkelijk verwaard worden, wanneer er vraag is. Nationale beperkingen van bedrijfsgebonden productie beginnen pas na 18.000 liter per ha.

De toenemende volatiliteit van opbrengst- en kostprijs is de nieuwe vijand van “vrij” melken. Het grote aantal koeienboeren dat nu financieel moeizaam door de tijd gaat, heeft te weinig vet op de ribben, te weinig buffer. De grilligheid van de vrije markt gebiedt meer marge te plannen dan dat we de laatste 30 jaar hebben gedaan.

Laatste reacties

 • farmer135

  bij de meeste boeren, zal een buffer opbouwen pas lukken bij een melkprijs van 40 + cent , bij deze voerprijzen....

 • alco1

  De koeienboeren die dus nu te weinig vet op de ribben hebben, om volatiliteit op te vangen moeten zich nu afvragen of ze wel door moeten gaan. Is dat boodschap die men hieruit moet lezen?

 • trekker123

  Als de markt zijn werk doet zal het probleem zich vanzelf oplossen. Maar boeren zijn wel zo eensgezind dat ik me als consument voorlopig nog geen zorgen hoef te maken. Ze werken graag en voor weinig, dus dat zit wel goed. Zodra er 100.000 op de bank staat lenen ze er nog 100.000 bij om voor 200.000 te investeren in uitbreiding. Nog een beetje meer werken voor hetzelfde geld. Dan kunnen ze ook lekker blijven klagen dat LTO er te weinig aan doet om een goede melkprijs af te dwingen. Als je rekent kan er toch niks en als je niet uitbreidt blijf je geen boer. Achteraf bekeken heeft het wel vaak zo gewerkt. Zouden boeren rekenen en redeneren als een bestuursvoorzitter van een beursgenoteerde onderneming dan hadden we geen eten op tafel. Of zou ik als consument moeten betalen zoals ik zelf ook graag betaald wil worden. Gelukkig zorgt de boerenstand er zelf voor dat dit niet gaat gebeuren. Vanmiddag maar eens boodschappen halen. Eens kijken of de buurtsuper nog wat in de aanbieding heeft. Want het kan ook allemaal wel voor minder. Het is tenslotte crisis en dan moet je je voordeel doen bij leveranciers die vrijheid van ondernemersschap prediken.

 • beerke

  volgens mij komt de prijs op maximaal 34 cent ex btw

 • klaartjevanwijk@hotmail.com

  Als de kosten zo hoog zijn, kun je wel zeggen, de melkprijs is zo gek nog niet. Maar dat is die dan dus wel. Elke bedrijf rekent gestegen kosten door aan de afnemer. Waarom de boeren dan niet?

 • johannetje

  Niks nieuw onder de zon, dit verhaal is al jaren bekend, degene die verstandig is, heeft in 2009 al maatregelen genomen, toen er enorm verdiend is in de melkveehouderij. Maximaal afgelost en de belasting betaald die hoorde bij de winst die gemaakt werd.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Jan heeft 'zijn' bedrijfstoeslag kennelijk nog niet ontvangen. Dan stond er immers wel meer dan een ton op de Bank(!).

 • John*

  ruwvoer aankopen is duurder dan kunstmest en krachtvoer. wat is het verschil in rendement tussen deze twee?

 • haag

  Lezen. In het artikel staat 1 miljoen

 • John*

  en 1000 koeien.. bij 100 koeien is het dus 100 000

 • agratax2

  Misschien moeten de veehouders eens gaan rekenen en niet blindelings voor de laatste liter melk gaan zo als in vroegere dagen. De krachtvoer prijs is een andere dan enkele jaren geleden terwijl de melkprijs redelijk in de pas loopt met andere jaren. Is Jan van Weperen zijn laatste liter melk nog wel rendabel te produceren als die uit krachtvoer komt? Bij een veranderende verhouding opbrengsten : kosten hoort een nieuwe productie doelstelling.

 • Mels

  Agratax,hoe prachtig geformuleerd,maar het kan toch niet bestaan dat je op de veeteeltstudieclub moet vertellen dat je je productie laat zakken en dat je een koe meer gaat melken omdat dat minder kost.................

 • W Geverink

  Een mooi technisch resultaat mag ten koste gaan van het financieel resultaat... Hoe Nederlands.

 • Mels

  ja juist,hoe enorm stom kun je zijn???En volgens mij zijn het er nog veel ook.

 • kalkar

  Trekker 123, zo is het en niet anders. Boeren zijn vreselijk dom.

 • Bison

  Ja melkertje,en ze zijn er nog trots op ook.

 • Demeter Griend

  Als je je hele melkquota hebt verkocht, kan je straks tegen een hele lage kostprijs melken.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.