Redactieblog

973 x bekeken 4 reacties

Duurzaam is blijvend

Geen boer wordt boer om materiële rijkdom. Wel om te werken met planten, dieren en grond. Of met de wisseling van jaargetijden. Of hoe planten en dieren het best gedijen, opgroeien en produceren.

Eigenlijk handelt een boer als hoeder van dieren/planten en als rentmeester van grond. Boeren hebben meer dan andere bevolkingsgroepen de focus op continuïteit, meer dan op winstbejag op de korte termijn. Natuurlijk moet er brood op de plank komen en financiële parameters van het bedrijf dienen op orde te zijn. Maar er zijn vele stijlen van boeren die succesvol kunnen zijn. Van ”pure grazing” tot ”feedlot farming”. En alles wat daar tussenin zit. Maakt niet uit of dat intensief of extensief is, biologisch of high tech, als je de stijl, de manier van boeren die je kiest, maar goed in eigen context uitvoert. Als de elementen van de gekozen bedrijfsvoering maar harmonisch bij elkaar passen. En dan heb ik groot respect voor al mijn collega’s die het boeren op hun manier uitvoeren, mits het maar duurzaam is.

Ik geniet van de aandacht voor duurzaamheid in al haar aspecten. Soms hoor je wel van: ”Oh nee, niet weer duurzaamheid”. Maar duurzaamheid moet je liefhebben, het haalt de economie uit de recessie. En bovendien: duurzaam boeren inspireert.
Wie wil er nu niet energie neutraal produceren dankzij zonnecollectoren? Of geen kunstmest meer aankopen doordat je mest raffineert en de fracties gedoseerd aanwendt waar nodig? Door derogatie, Bex, Bea etc. de bodemvruchtbaarheid op niveau brengen en de minerale kringloop sluiten door een gezonde dier-grond relatie. Bij graswinning de focus op eiwitoogst, voor energie op mais en voor structuur op hennep. Steeds meer kringlopen sluitend maken, koeien meer laten produceren en ouder laten worden. Het kan met aandacht voor welzijn. Antibioticagebruik reduceren tot weinig, door verbetering van de weerstand en door sensortechnologie.
De huidige ontwikkeling van duurzaam boeren leidt tot hoge eco-efficiëntie. Nergens ter wereld is er zo’n lage eco-footprint als in Nederland. That’s sustainability.

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  Alleen Sinterklaas brengt materiele rijkdom.

 • sjaakbea

  Gebeurd niet altijd, maar nu ben ik het helemaal met Jan eens.
  Sjaak van Essen

 • Bison

  Nergens ter wereld is de eco footprint lager dan in Holland!
  Die van weperen ligt zeker in een coma al voor de laatste 35 jaar??.
  Holland ligt onder huizen,beton en wegen en op het water moet je bekant nummertjes trekken om te kunnen varen.

 • Bison

  Trouwens 'Duurzaam' bestaat niet,..niets op deze wereld is blijvend.
  Het enigste wat constant is is.. verandering

Of registreer je om te kunnen reageren.