Redactieblog

1630 x bekeken 2 reacties

De boerin kiest

"Dat is wel zonde van je opleiding!" Ik kijk verbaasd in het gezicht van de bebaarde heer van een jaar of 60. Een paar uur geleden heeft hij me al een aantal keer geïnterrumpeerd tijdens mijn verhaaltje voor een zaal vol melkveehouders. Niet dat hij toen interessante vragen stelde; het was meer om te laten horen wat hij zelf allemaal wist. Even twijfel ik of ik zin heb om hem te antwoorden, maar dan zeg ik volmondig "Nee hoor!" En daar moet hij het mee doen.

Nog nooit heb ik getwijfeld over de keuzes die ik in mijn leven gemaakt heb. Toen ik 3 was zei ik dat ik dierenarts wilde worden en bij 8 jaar dat ik in een vrijstaand huis wilde wonen met een stukje grond er omheen. En veel dieren. En dat ik geen man wilde. Nou oké dan, je moet ook concessies doen. Iedereen moet keuzes maken in het leven. En als je dat doet, kun je er maar beter achter staan. Ronduit gelukkig ben ik met mijn kinderen, mijn man die alles kan, de kazen, de koeien, de honden (ja, het zijn inmiddels 2 van die fantastische lelijkerds), de ezels, de kippen en de katten. Nee, het is niet zonde van mijn opleiding. Die kennis komt dagelijks van pas bij onze eigen veestapel en bij het kaasmaken. En niet te vergeten bij alle patiënten die hun weg weten te vinden naar onze keukentafel. Iedereen zou eens stil moeten staan bij wat echt belangrijk is in het leven. Voor mij is dat een harmonieus gezin waarbinnen iedereen gelukkig is en zichzelf mag zijn. Het feit dat ik het niet nodig vind om mijn keuze aan de bebaarde heer te verantwoorden zegt eigenlijk genoeg. Wat maakt dat het leven simpel. Maar het is niet altijd even rustig. Toen de kinderen afgelopen zaterdag met een enorme sneeuwpop in de weer waren en ik boven in de kastanjeboom zat om de kerstverlichting een mooi plekje te geven, kwam een kaasklant me naar beneden halen en stond er nog een onbekende man in de winkel met een vraag over zijn Rottweiler. Pas ver na sluitingstijd was er weer tijd voor de kazen die onder de pers uit moesten, de kalfjes die honger hadden, de kerstverlichting en het zieke paard van mijn vriendin. Ik zou bijna Wijnands eten vergeten. En dat is geen goede keuze, weet iedere boerin. Maar voor 2013 wens ik dat iedereen de keuzes van zijn hart mag maken!

Laatste reacties

  • Roos_Mj

    Respect voor deze houding!
    Jammer dat er mensen zijn die zo'n negatieve insteek hebben.

  • maartje gussinklo

    Respect!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.