Redactieblog

2 reacties

Bewuste fraude

Geen bewuste fraude was het volgens ex-staatssecretaris Verdaas. De kersverse nieuwe politieke voorman van de land- en tuinbouw heeft exact vier weken op het pluche gezeten.

Na deze vier weken hard werken mag hij thuis op kosten van de belastingbetaler nog ruim drie jaar uitrusten met een wachtgelduitkering. Hij krijgt een uitkering van 9.000 euro gedurende zes maanden. Was hij langer dan drie maanden in functie geweest dan had hij maar liefst vijf jaar lang de 9.000 euro per maand gehad. Nu valt hij na het eerste halfjaar terug op een lagere wachtgelduitkering van drie jaar wegens zijn werk voor de provincie Gelderland. Toch heel wat beter dan de gewone werknemer die ontslagen wordt of de zelfstandige die zijn onderneming moet staken.

Ik hoop dat zijn opvolger beter door de PvdA wordt doorgelicht. Het is onbegrijpelijk dat Verdaas door de selectiecommissie gekomen is. Als Gelderlander lees ik al tijden in de lokale kranten dat hij niet eerlijk is. Hij beweerde in Nijmegen te wonen terwijl hij feitelijk gewoon in Zwolle is blijven wonen. En dat mag niet. Als gedeputeerde van een provincie moet je zelf ook in die provincie wonen. Ook zou hij gesjoemeld hebben met dubieuze declaraties die hij maakte in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Gelderland. Dat is de directe reden van zijn ontslag geweest. Over die declaraties zegt Verdaas zelf het volgende: "Ik heb mij grondig verdiept en juridisch advies ingewonnen en op basis daarvan besloten het ter discussie staande bedrag terug te betalen." Dan is mijn eenvoudige conclusie: die man heeft gefraudeerd. En dan is het des te zuurder dat zo’n fraudeur ook nog eens beloond wordt met een ruime wachtgelduitkering van ruim drie jaar.

Zo wordt ieder vertrouwen in de politiek om zeep gebracht. De hele affaire is ook voor de agrarische sector vervelend. Nu kan er weer iemand anders ingewerkt worden. En dat net op het moment dat de subsidiepotten in Brussel voor de komende jaren verdeeld gaan worden. Bewuste fraude zal de opvolger van Verdaas vast niet gepleegd hebben. Ik hoop wel dat zij een bewuste carrierestap maakt met de prachtige portefeuille land- en tuinbouw als beloning.

Laatste reacties

  • joopi

    Zo is dat, als je voor 1 % eigenaar van een huis bent dan kies je er bewust voor om de boel te misleiden en om dan de km vergoeding wel te declareren naar een plek waar je niet woont dan weet je zeker dat je fraudeert

  • joannes

    Die hele discussie zegt meer over de politiek dan geschreven wordt. Men denkt door regeltjes juridisch te interpreteren van alle kantjes mee te kunnen eten en Verdaas is niet meer dan een voorbeeld wat, misschien iets te extreem, opgevallen is bij die normaal zo tolerante journalisten. Tolerant naar declaratie gedrag, want dat is het grote geheim in de politiek en bestuurlijk Nederland. De declaraties zijn ruim voldoende om je representatief, actief in deze groepen te bewegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.