Commentaar

1 reactielaatste update:8 jan 2013

Bedrijfsleven grijpt macht

Hans Huijbers is met stip lijstaanvoerder van de AgriTop 50 van 2012. Als voorzitter van het machtige Brabantse ZLTO-bolwerk drukte hij dit jaar een stempel op de Nederlandse agrarische sector.

Hij stuurde in zijn rol als enig Vion-aandeelhouder topman Uwe Tillmann (vorig jaar nog plaats 13) naar huis. De Duitser pakte niet door in de reorganisatie van het noodlijdende vleesconcern. Van zijn opvolger Dirk Kloosterboer hebben wij hoge verwachtingen. Hij is nieuw in de lijst op een 38e plek.

Huijbers verwijst Cees 't Hart van FrieslandCampina naar een tweede plek. Het is niet eens zozeer dat 't Hart steken laat vallen, maar Huijbers is doortastender. Hij laat zich ook gelden als belangenbehartiger. Hij durft in de discussie zijn nek uit te steken. WUR-topman Aalt Dijkhuizen klimt om diezelfde reden op de ranglijst. Cees 't Hart is wel lijstaanvoerder in de publiekspeiling.

Opvallend is de uittocht van politici in de AgriTop 50. Nota bene PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme is de hoogst genoteerde op de 41e plek. VVD-collega Helma Lodders bezet de 50e plek. Geen CDA, of het moet oud-staatssecretaris Henk Bleker op 16 zijn. Zijn rol was halverwege het jaar uitgespeeld. Over twee jaar is iedereen hem vergeten. Ger Koopmans en Joop Atsma verdwenen in september uit Den Haag.

Belangengroepen als Wakker Dier en Dierenbescherming, ieder op hun eigen manier, regelen zaken direct met retail en sector. Hun invloed neemt toe. Interessant is ook de 'buitenlandse' inbreng van Theo Spierings. Zijn bedrijf Fonterra zet voet op Nederlandse bodem.

Gerekend over vijf jaar is LTO-voorzitter Albert Jan Maat het meest toonaangevend, gevolgd door Cees 't Hart en Cees Veerman. Ook Daan van Doorn spreekt in dit lijstje mee. Behalve de reeks commissariaten is zijn visie op de veehouderij maatgevend in het regeerakkoord van Rutte II.

Stuitend blijft het bescheiden aandeel vrouwen in de AgriTop 50: maar zes! Met hoogleraar Louise Fresco pas op een 25e plek. De agrarische sector is nog echt een mannenbolwerk. Misschien dat de kersverse staatssecretaris Sharon Dijksma daar komend jaar nog wat scheurtjes in kan aanbrengen.

Eén reactie

  • antibioticasyndicaat

    Ezels...

    Hebben we in de zorg en de volkshuisvesting nog niet voldoende gezien waartoe een terugtredende overheid en liberalisering leiden?

Of registreer je om te kunnen reageren.