Commentaar

2 reacties

Aangeschoten wild Co Verdaas

Zijn ambtstermijn duurde precies één maand. Staatssecretaris Co Verdaas van landbouw vertrok donderdag al weer richting Nijmegen, of is het Zwolle?

Een al jaren slepende affaire over declaraties rondom zijn woon-werkverkeer als Gelders gedeputeerde nekt de PvdA-politicus alsnog. Hij vindt dat zijn integriteit boven elke twijfel verheven moet zijn. En dat is niet het geval als zijn declaratiegedrag ter discussie staat.

Eigenlijk had Verdaas nooit naar Den Haag moeten afreizen. Hij was in politieke terminologie al 'aangeschoten wild' voordat hij aan zijn klus op Economische Zaken begon. De vraag is wie deze fout aan te rekenen valt. Hijzelf in de eerste plaats. Voor hem was zijn declaratiegedrag een gesloten dossier. In Den Haag gelden echter andere regels dan in de provincie.

PvdA-leider Diederick Samsom en formateur Mark Rutte hebben in hun speed-date met Verdaas, en de haast waarin het kabinet tot stand moest komen, de declaratie-affaire ook verkeerd ingeschat. De oppositepartijen wrijven het hen nu stevig in.

De landbouw dreigt de dupe te worden van deze 'Verdaas-gate'. De onderhandelingen in Brussel over het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) zijn in volle gang. Straks schuift in twee maanden tijd een derde onderhandelaar aan. Hij kent de dossiers nog niet, moet de spelers en hun spel weer ontdekken. In Brussel wacht niemand. Juist in deze fase van de strijd moet er winst gemaakt worden. Nederland moet coalities smeden, en zonodig met de vuist op tafel kunnen slaan.

Van een andere orde zijn de Haagse dossiers. In de mestregelgeving en uitwerking van Natura 2000 moeten snel knopen worden doorgehakt. De sector wacht al maanden en wil duidelijkheid. Maar hier voert Den Haag de regie. Wachten is heel vervelend, maar er dreigt geen onherstelbare schade.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    ik vind het wel erg om nu te spreken dat de formatie te snel is gegaan, als ik uit het verleden hoor dat men heeft zitten te kaarten om het niet te simpel laten te lijken zijn ze nu toch beter bezig geweest

  • willepy

    schoenmaker(s) blijf bij uw leest

Of registreer je om te kunnen reageren.