Commentaar

2147 x bekeken 7 reacties

ZLTO in zwaar weer

Ze staat te boek als de rijkste boerenorganisatie. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie beheert een vermogen van 820 miljoen euro. Het is de erfenis van het ooit machtige Brabantse boerenbolwerk NCB. Theoretisch is er voor elk van de 18.000 ZLTO-leden dus ruwweg een halve ton.

Maar dat geld is geïnvesteerd in 'goede doelen', waarvan Vion verreweg het grootste is. De problemen bij de vleesverwerker zijn zo groot, dat er geen rendement verwacht wordt op de 738 miljoen euro geïnvesteerd kapitaal. Dat scheelt ZLTO 16 miljoen euro per jaar. In combinatie met een teruglopend ledenaantal is dit reden om de tering naar de nering te zetten: 30 procent van de 186 medewerkers krijgt ontslag. De directie zegt ernaar te streven dat de boeren/leden er weinig van zullen merken. Het is uiteraard de vraag in hoeverre dat lukt. Het betekent hoe dan ook een aderlating voor de dienstverlening en belangenbehartiging.

Er is één manier waarop de huidige problemen een goede uitwerking zouden kunnen krijgen. Waarom niet opnieuw kijken naar bundeling van de boerenorganisaties? Een eerdere fusie met de andere LTO’s strandde. De omstandigheden zijn nu gewijzigd. Het aantal boeren is verder gedaald. In het verleden was dat aanleiding om de verzuilde standsorganisaties samen te voegen in LTO. Nu wordt het tijd om opnieuw de koppen bij elkaar te steken. En waarom dan ophouden bij de LTO's, en ook niet de sectorale vakbonden erbij halen?

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Omdat te veel mensen op een warme plek zitten zou dit niet zo snel gebeuren. Helaas.

 • joannes

  Nog meer verwatering! Boeren redeneren altijd vanuit een underdog positie waarin ze hun redding zien in vooral méér macht of.....precieser marktmacht/markt dominantie! En... wat heeft het gebracht oncontroleerbare conglomoraten die geleid door compromis directeuren - ze moeten tenslotte de boeren voor hun beleid kunnen winnen - falen! VION is het voorbeeld: altijd geld om een collega slachterij erbij aan te rijgen maar nooit de dominante product innovator, marge maker en klanten binder!

 • schoenmakers1

  het is/was niet erg om een slachterij erbij te krijgen, maar vervolgens heeft vion de aangekochte slachterij meestal gesloten, pure kapitaalvernietiging

 • harrie weusthuis

  Van zo een organisatie zou ik geen lid meer willen zijn.
  Teren op ander mans centen.
  Op zeggen die hap

 • agratax2

  schoenmakers. Kapitaalsvernietiging noem jij het als je een overname pleegt om daarmee de concurrent te overtroeven. Dit is maar de vraag, een concurrent die je voor de voeten loopt kan meer kosten, dan het sluiten van een bedrijf en de productie overhevelen naar andere locaties of totaal uit de markt nemen. Je plaats in de markt bevechten of consolideren kost altijd geld.

 • nabderks

  In brabant zeggen ze: Van dik hout zaagt men planken. Hier kan de ZLTO iets van leren. Gelukkig al 15 jaar geen lid meer.

 • varkenshouder1

  Ik denk dat er ook al altijd 30 mensen teveel rondgelopen hebben !!!
  Nietemin geen goede ontwikkeling voor agrarisch NL dat Vion zo slecht loopt. Dat zegt ook iets.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.