Commentaar

1 reactie

Vizier op wereldmarkt

Echt vrolijk zijn de cijfers niet. Voor de derde maand op rij steeg in september de Nederlandse export ietsje, maar daalde in waarde. De agrarische uitvoer kon nog net een bescheiden winstje boeken.

Deze steeg volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 20 miljoen naar 4,07 miljard euro. Tot en met september bedroeg de agrarische export 37,2 miljard euro.

Een waarschuwing is op zijn plaats. Het zijn cijfers inclusief doorvoer. Sommige ingevoerde producten zien niet meer van Nederland dan de Rotterdamse haven, om vandaar uit alweer naar een nieuwe bestemming te gaan. Dat is nou juist ook de conclusie van ABN Amro. De exportwaarde van die wederuitvoer ontwikkelt zich sneller dan een product van Nederlandse bodem. En dat is jammer, want een een Nederlands product draagt veel meer bij aan de economie.

ABN Amro verwacht dat de agrarische sector dit jaar stabiliseert, en volgend jaar 2 tot 3 procent kan groeien vooral omdat de prijzen weer aantrekken. Nederland leed dit jaar door de krimp van de economie van de eurozone, met 58 procent veruit de belangrijkste bestemming. Wil Nederland op termijn zijn positie als exporteur vasthouden, dan moet het vizier meer op de wereldmarkt worden gericht, meldt de bank.

Er is dus wel perspectief, maar we zullen eerst door de zure appel moeten heen bijten.

Eén reactie

  • agratax2

    Jammer dat er steeds minder export is van made in Holland. Nu kunnen we allemaal roepen dat dat anders moet. Maar niemand durft openlijk e vraag te stellen; 'Hoe is het zover gekomen'. Zo lang we niet willen weten waar we weg komen zullen we nooit kunnen weten waar we heen gaan. Voor mij is het duidelijk dat alleen maar kopen daar waar het goedkoop is en je eigen mak industrie laten creperen, betekent een afname van export en toename van import en daarmee komt er een moment dat je GELD op is. Dit heet politiek 'een tekort op de betalingsbalans' en dat leidt dan weer tot versobering van de maatschappij. Grijpt het bestuur niet drastisch in dan zou dit kunnen leiden tot economisch en daarmee sociaal verval en daarmee wordt pijnlijk duidelijk dat het leven bestaat uit hoge toppen en diep dalen. De geschiedenis heeft ons hiervan duidelijke voorbeelden gegeven. Helaas we denken slimmer te zijn dan onze voorouders die proclameerden dat 'Brood, wijn en Spelen' voldoende was voor een gelukkig en rijk leven. Zou in onze wereld nog steeds gelden 'Wie doet als een ander vergaat het als die ander?'

Of registreer je om te kunnen reageren.