Commentaar

677 x bekeken 1 reactie

Vizier op China

Obama versus Romney. De strijd om het Witte Huis hield ons maandenlang bezig.

Sommigen hoopten stiekem nog op verlenging na election day. Met juridische procedures en hertellingen zou het mediacircus nog even aanhouden. Maar Obama werd overtuigend herkozen, en op 7 november was het business as usual.

De mediahype rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen is opmerkelijk. Natuurlijk, Obama is wereldleider, maar voor Nederland is de verkiezing van Angela Merkel tot Duits bondskanselier van veel groter belang. Duitsland speelt in Europa de eerste viool en is veruit de belangrijkste handelspartner. Tegenover de aandacht voor Obama's herverkiezing valt ook de machtswisseling in China in het niet. Ruim 2.200 gedelegeerden kozen afgelopen week Xi Jinping tot secretaris-generaal van de partij én president. Hij volgt Hu Jintao op. Vraag het een willekeurig iemand op straat; grote kans dat hij de namen niet noemt. Over Xi Jinping en zijn plannen tot hervorming van de economie is weinig bekend, terwijl China wereldwijd steeds meer de touwtjes in handen krijgt. De voorspelling is dat het land tegen 2030 eenderde van de wereldeconomie in handen heeft.

Landbouwraad Marinus Overheul in Peking ziet dat de Nederlandse land- en tuinbouw het vizier wel steeds meer richt op dit immens land. De verwachtingen voor de Chinese markt kunnen bijna niet te hooggespannen zijn, zegt hij in Boerderij Weekend. Tussen 2010 en 2012 steeg de Nederlandse export van landbouwproducten 15 tot 25 procent. In 2011 ging voor 700 miljoen euro naar het land.

Voordat elk bedrijf zijn salesmanager op Chinese taalcursus stuurt, is het goed te beseffen dat zakendoen in China niet eenvoudig is. Het vergt een gedegen voorbereiding, veel geduld en uithoudingsvermogen. Juist in deze tijd dat het economisch wat minder gaat in onze belangrijkste afzetgebieden.

Eén reactie

  • ed12345

    Of je Merkel belangrijker vindt dan Obama hangt denk ik af wat voor je het meest telt geld in je zak of wereld vrede

Of registreer je om te kunnen reageren.