Commentaar

6 reacties

Vion kocht met Grampian toch een kat in de zak

Al met al was het dus toch een miskleun, de overname van het Britse vleesbedrijf Grampian door Vion, in 2008.

Het was toen al aanleiding voor menig gefrontste wenkbrauw. Waarom uitgerekend naar Groot-Brittannië? Waarom zoveel bedrijfsvreemde activiteiten erbij nemen zoals lamsvlees en kip?

Volgens toenmalig topman Daan van Doorn was de aankoop de laatste cruciale stap in een serie overnames. De eerste jaren van Vion waren 'gewoon een blitzkrieg', zei hij achteraf in een interview met Boerderij. 'Ik wist één ding: als ik nu snel ben, kan ik zelfs nummer 1 worden en Danish Crown voorbij komen. En dat is gelukt.' De woordkeus verraadt dat er niet alleen zakelijke drijfveren waren, maar dat er ook testosteron in het spel was, zoals vaker als het gaat om Big Business. 'Het is een soort schaakspel', zei hij.

Het strategische belang van Grampian was: afzet van Nederlands varkensvlees op de Britse markt, plus een goede marktpositie in de top van de markt. Daar stond tegenover dat er enorm geïnvesteerd en gesaneerd moest worden - pas onlangs kreeg Vion groen licht voor sluiting van een Schotse slachterij met 1.700 werknemers. Nu gaan de restanten van Grampian in de verkoop. 'We hebben ons eraan vertild', bekent woordvoerder Marc van der Lee. Er zouden al serieuze gegadigden zijn.

Of Vion terugkrijgt wat het zelf betaalde - schattingen lopen op tot een half miljard euro -  is zeer de vraag. Dat is dan de prijs voor een te gretig expansiebeleid. Er zit ook een positieve kant aan het verhaal: beter nu loskoppelen dan samen ten onder.

Laatste reacties

 • joannes

  Er zit niets positiefs aan! Loskoppelen is het laatste redmiddel om verlost te worden van dat geld en management slurpende avontuur. Of..... schaakspel zoals van Doorn het noemde! Wat een arrogantie en ondeskundigheid van die van Doorn en VION om deze man met zoveel zuur verdiend geld te laten spelen. Is er nog wat terug te halen bij die van Doorn? Want hij zal er niet armer van zijn geworden. Waarschijnlijk heeft hij al ergens in Engeland een landgoed met.... paarden!

 • ikkethuis

  als een bestuurder het goed doet krijgt hij een dik salaris en een bonus.
  Als hij het slecht heeft gedaan, zou het ook moeten kunnen om de schade op hem te verhalen. Hij krijgt immers een dik salaris omdat hij verantwoording draagt. Dat heeft ook consequenties als er een slecht beleid is gevoerd

 • agratax2

  Daan van Doorn had een vooruitziende blik met zijn opmerking 'Dit is de laatste cruciale stap'. Hoe is het Gods mogelijk dat alle bestuurders instemmen met een dergelijke grote overname waarbij het enige argument is 'Dan zijn we groter dan de concurrent'. Hebben we als ondernemers dan maar één doel Groot Groeien zonder ons af te vragen af dit doel de middelen wel heiligt. Zou de economie ten ondergaan aan deze door (on)geoorloofde doping gevoede explosieve groei?

 • PluimveeBrabant

  Is dat diezelfde van Doorn als in 'het verbond van Van Doorn'. Fijn om te weten dat die man zo'n vooruitziende blik heeft, als over 10 jaar de NL intensieve veehouderij om zeep is geholpen volgt waarschijnlijk weer een analyse die bevestigt dat Daan van Doorn een foute inschatting maakte.

 • goco1

  zal wel een asociatieve stoornis zijn bij van doorn, Vermeer (nu Rabo vice Voorzitter)ook bij afgewezen opvolger van vermeer) nu voorzitter RvC Agrifirm Volgend?) ook rabo regio voorzitter.
  Lees art. Van Annemarie van Gaal kwestie van hormonale mix .

 • politiek

  Zowel schrijver artikel als reageerders tot nu toe zien het helder en scherp. Ik sluit me daar volledig bij aan. Uiteraard heeft de heer Van Doorn zijn visie zo verwoord dat hij zijn woorden ACHTERAF positief kan uitleggen. Dus gelijk naar eigen visie. Dat past volledig in de cultuur van de huidige bestuurders en directieleden van VION. Uiteraard en natuurlijk ligt het, de huidige situatie , aan onvoorziene omstandigheden !! . Veel meer gaat mijn aandacht en interesse uit wat de belangenbehartiging van ZLTO gaat doen en zal doen. Gaan ze voor de agro-industrie ( b.v. VION ) of gaan ze inderdaad zoals ik lees voor de achterban , de belangenbehartiging , de eigen Brabantse boeren. Als bestuurders zullen ze het zelf wel niet merken in de portemonee. Ze zijn bijzonder trots om bij VION aan tavel te mogen zitten maar uiteindelijk gaat het wel om de belangen van de EIGEN achterban mag ik hopen. Ofwel de gewone boer het Brabants boerengezinsbedrijf ! ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.