Commentaar

2213 x bekeken 4 reacties

Vion gaat eindelijk praten

Vion gaat haar Duitse varkensslachterijen reorganiseren. Topman Dirk Kloosterboer wil het niet bevestigen, maar wie alle signalen optelt, komt wel tot die conclusie.

Kloosterboer stelt dat het nu af te stoten Vion UK structureel bijdroeg aan de winst. De Nederlandse runderslacht is  extreem ’lean and mean’, dus renderend. Bij de varkens is nog wel wat saneringswinst te halen. De Duitse runderen doen het erg goed en Ingredients is een stabiele winstbron.

Het grote lek was dus niet Vion UK maar de Noord-Duitse varkensslachterijtak. Daarin is sinds de overname van Nordfleisch ook nauwelijks gesaneerd. Het parool was immers regionaliteit: produceren in je afzetregio. Bij rund is dat een argument; Tönnies is het levende bewijs dat dat bij varkens niet opgaat. Exit 2 of 3 van de 7 grote varkensslachterijen in Noord-Duitsland dus. Dat is iets waar Kloosterboers voorganger Uwe Tillman niets van wilde weten, wat hem uiteindelijk de kop kostte.

De te lang uitgestelde sanering en het integreren van de varkensactiviteiten in Duitsland kan snel winst op gaan leveren. Saneren kost echter eerst veel geld. Banner Pharmacaps wordt daarom verkocht. Engeland is managementtechnisch een draak, en de markten zijn te zeer veranderd om daar mee door te modderen. Ook daar wordt afscheid van genomen. Wat het opbrengt is geen factor die roet in het eten kan gooien, aldus Kloosterboer. De banken hebben dus vertrouwen in de nieuwe strategie.

Een helder verhaal. Vertrouwenwekkend. Nog vertrouwenwekkender is de uitspraak dat oprekken van de betalingstermijn eens maar nooit weer was. En dat er nu het besef is dat niet alleen de prijs van de varkens telt. Die ligt op een goed niveau. Daar is te veel op gefocust terwijl de relatie met de boer in het slop raakte. Communicatie met de boer is een punt bovenaan het
to-do-lijstje van de nieuwe CEO en zijn regionale directeuren. Vion wordt dus spraakmakend de komende tijd.

Laatste reacties

 • joannes

  Al met al een rare twist met ¨het signalen optellen¨ met als uitkomst een ¨nieuw¨probleem wat natuuuuurlijk is op te lossen met de ¨core competence¨ van VION: Saneren! OP het ¨To Do¨lijstje wordt en pasant de communicatie met de leden meegenomen. Kortom: VION blijft vooral VION. Voordurend bewegen, onduidelijk, apen uit de mouw, en..... zo´n geheimzinning clubje bestuurders dat ze lekker hun eigen gang kunnen gaan met de Centen van de ZLTO leden.

 • agratax2

  Ik begrijp niet Vion UK moet worden afgestoten als het ondanks het draakvormig management systeem winst oplevert. Bij herstructurering van dat draken monster zou de winst dan nog wel eens groter kunnen worden. Of is hier sprake zoals veel coöperaties de laatste jaren hebben gedaan, core business eerst en de volgend de schakel afstoten, zodat de nieuwe eigenaar met de winst naar huis gaat en de coöperatie er hooguit een (slecht) betalende afnemer bij heeft. Bij verkoop Vion UK heeft Vion er in ieder geval een concurrent bij op de wereld markt.

 • joannes

  @agratax1, geloof je nu werkelijk dat VION UK geen probleem is? Ze leiden met deze berichtgeving het ¨publiek¨af van het probleem UK om daar in stilte afscheid van te nemen en introduceren de nieuwe problemen in Duitsland met de boodschap: Saneren! ¨Want daar zijn we goed in¨! Tot er weer een relatief kleine markt speler met de nieuwste technologie en markt connecties een nieuw slachthuis opzet en de ¨nieuwe¨overcapaciteit in te markt introduceert. En..... VION weer een nieuw project voor saneren kan optuigen op kosten van de leden!
  Waarom altijd met het ondereind van de markt bezig zijn? Vraag ik me dan af! Hun motief zoals ze laatst rapporteerde: om het boeren belang te beschermen! Nu: ze moeten eens inzien dat, met deze aktie, ze altijd de bezemwagen zijn en anderen daar gretig van profiteren met agressieve innovatie op productie en marketing gebied op een relatief schone lei omdat VION op de hoogste kosten zit.

 • politiek

  Het zou een grote winst zijn als de boeren eens verlost werden van VION. Doodgewoon het hele gebeuren afstoten. Er is slechts 1 nadeel en dat is dat de huidige VION bestuurders zich zullen moeten gaan bewijzen en anders vliegen ze eruit. Maar dat is dan niet meer het probleem van de ZLTO leden. Nu is er slechts een cooperatiegedachte binnen bestuur ! . Als er angst is bij VION als men zodadelijk met verkoop VION- UK tegen VION- UK moet strijden is alleszeggend ! Uiteraard al wel winst dat men hopenlijk niet in slaap sukkeld bij VION. Toch zal het niet meevallen die huidige VION wakker te houden denk ik. Vooral niet als er al min of meer is toegezegd dat divident ,van geinvesteerd ZLTO kapitaal betalen niet zo dringend is. De varkens zullen heus wel geslacht worden bij verkoop gehele VION , en ik denk nog tegen een betere vleesprijs als nu. De collega-concurenten van VION weten maar al te goed de financiele situatie van VION dus die kunnen matigen in vleesprijs. Voor de noodzakelijke aanvoer varkens in VION slachterijen worden nu wel wat aangepaste afspraken(prijzen) gemaakt met grote varkensboeren. Dit weer ten nadele van de kleinere varkensgezinsbedrijven. Zo cooperatief is het allemaal echt niet meer wat er gaande is.

Of registreer je om te kunnen reageren.